Nedjelja, 30. Juna 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2019. Izdvojeno, USK
Hrvatska se od migranata brani dronovima, helikopterima, psima
Novootvoreni migrantski centar Vučjak kod Bihaća, u kojem boravi oko 750 migranata, zadao je posla Graničnoj policiji Hrvatske.

Kako bi spriječili pokušaj ilegalnog ulaska u zemlju, hrvatski su graničari na prijelazu Izačić – Ličko Petrovo Selo pojačali kontrole, pa se vikendom, ali i radnim danima, čeka i do jedan sat.

Vizuelni pregled

Uz to, graničari RH angažirali su i pse tragače, višenamjenska vozila, helikoptere, dronove, termovizijske kamere, pomoću kojih posmatraju i kontroliraju pogranični pojas između dvije države.

Uz granicu je s hrvatske strane iskrčena šuma, postavljeni su senzori koji otkrivaju osobe u teretnim vozilima. Riječ je o senzorima koji registriraju otkucaje srca.

– Uređaj će detektirati osobe, odnosno sva živa bića koja se nalaze u priključnom teretnom vozilu, a koja nije moguće vizualno pregledati – izjavio je za medije Martin Starčević, pogranični policajac MUP-a RH.

Također, Hrvatska planira nabaviti još dodatne, najsavremenije opreme poput bespilotnih letjelica, te kombi vozila s termovizijskim kamerama.

Hapšenje krijumčara

– Imamo dovoljno snaga i tehnike da možemo odgovoriti na svaki izazov – kazao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Graničari RH od početka godine uhapsili su 380 krijumčara ljudi.

Gužve na Izačiću

A na Graničnom prijelazu Izačić gužve su sve veće. Vikendom u BiH ulaze hrvatski državljani koji u BiH dolaze u šoping, dijaspora dolazi na ljetovanje.

Daniel Trivunić, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Izačić, ističe da se po potrebi otvara više izlaznih traka, ali putnici negoduju i tvrde da čekaju i po sat.

Putnicima se preporučuju da, umjesto Izačića, koriste alternativne granične prijelaze poput Ripač – Užljebića.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision