Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2023. Region
Hrvatska: Potresni rizik u gradu Zagrebu vrlo visok

Zagreb je smješten u aktivnom epicentralnom području. Kako bi se zaštitili ljudski životi i građevine, potrebno je utvrditi potresni rizik koji je, prema podacima dobivenima u sklopu europskog projekta, vrlo visok. Ti podaci izravno ulaze u planove rizika od potresa te civilne zaštite.

Sesvete i Gornja Dubrava nalaze se blizu epicentra mogućih potresa. Prema istraživanju, te gradske četvrti prednjače po broju zgrada i stanovnika, što znači da je potresni rizik na tom području znatno veći. Ipak, nisu najugroženije.

“Svi građani koji žive u zgradama od 1980. na ovamo i koje su izvedene kako treba, da nemamo nekakvih izvedbenih problema, možemo smatrati sigurnijima ili sigurnima”, rekao je Josip Atalić iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

“Vi imate kvartove koji su jako veliki i velik broj ljudi živi u njima i naravno taj kvart je gdje će možda ljudskih žrtava biti više, onda imate kvartove poput Gornjeg i Donjeg grada, gdje ne živi puno ljudi, ali zbog stare gradnje i jer se tamo nalaze kulturna dobra, računamo da će tamo biti materijalni gubici najveći”, naglasila je Kristina Martinović, voditeljica projekta “Potresni rizik Grada Zagreba”.

Izrađeno je osam elaborata – o seizmičkim istraživanjima, geologiji, geotehnici, visokogradnji, mostovima, hidrotehničkim građevinama, kulturnim dobrima i kartografiji. U slučaju velikog potresa u metropoli su mogući odroni. Prema dobivenim rezultatima, ne očekuju se znatna oštećenja visokih zgrada.

“Mostovi su jako dobro prošli na analizama. Oni su nam prvenstveno koridori koji će se koristiti i za evakuaciju i za opskrbu”, kaže Martinović.

U svim elaboratima ističe se nužnost stalnog prikupljanja podataka, a baza će, među ostalim, poslužiti za provođenje brzih pregleda u slučaju potresa. 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision