Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2023. Region
Hrvatska od danas predsjedava “Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju”

“Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju” (EUSAIR) od danas predsjedava Hrvatska. EUSAIR je politički okvir s 10 zemalja učesnica koji će se prvi put od osnivanja 2014. godine baviti i prekograničnim socijalnim pitanjima.

Hrvatska, koju je nakon ulaska u EU prije deset godina napustilo 400.000 stanovnika, inicirala je tu temu sa zemljama iste demografske sudbine.

Evropska komisija ima ulogu savjetnika

Podsjećamo, u Sarajevu je prošle sedmice održan ministarski forum “Strategije EU- za jadransku i jonsku regiju”.

Radi se o političkom okviru u kojem Evropska komisija ima ulogu savjetnika, a u njemu učetvuju četiri članice Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka) te BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino.

Zemlje trenutno sarađuju u četiri područja: “Plavi rast” (vezan za more), “Povezivanje regije” (gradnja cesta, plinovoda i puteva), “Kvaliteta okoliša” i “Održivi turizam”.

Ubuduće bi trebale sarađivati i u području socijalnih pitanja što je bio prijedlog Hrvatske koji su prihvatile ostale zemlje.

Na raspolaganju 10 miliona eura

Zemljama je na raspolaganju 10 miliona eura iz EU programa IPA ADRION za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pa bi se dio tog novca trebao preliti u prekvalifikacije radnika, uključivanje starijih osoba na tržište rada, integraciju tržišta rada za mlade te druge oblike obuke i prekogranične razmjene iskustva.

Hrvatski ministar rada i socijalne politike Marin Piletić kaže da Hrvatska već ima vlastite alate za suzbijanje nezaposlenosti te da Hrvatska već ima niz drugih programa prekogranične saradnje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, a da ovom inicijativom želi unaprijediti socijalna prava u zemljama koje su na putu u EU.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina predsjedavanje je preuzela od Republike Albanije 1. juna 2022. godine koje je završilo 31. maja 2023. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision