Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2020. Region
Hrvatska: Na snazi odluka o izborima za Hrvatski sabor, rokovi od srijede

Odluka predsjednika Republike Hrvatske, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedjelju, 5. jula stupila je na snagu danas , što znači da svi izborni rokovi počinju teći dan kasnije, s prvim minutama srijede, 3. juna.

“Odluka o raspisivanju stupa na snagu 2. juna, svi rokovi vezani za izbore počinju 3.juna u ‘nula, nula’ sati, od tada kreću i rokovi za primanje kandidatura”, podsjetio je nedavno predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa.

S prvim minutama srijede s mrežne stranice DIP-a moći će se preuzeti obrasci za kandidiranje.

Kako bi ih čim brže i tačnije ispunili, DIP je pozvao političke stranke, koalicije i nezavisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, također od 3. juna, mogu preuzeti sa stranice www. izbori. hr.

Pravo predlagati kandidate i liste imaju političke stranke i birači, u tom slučaju govori se o neovisnim, odnosno listama grupe birača koje da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke ne moraju za svoje liste prikupljati potpise.

Potpisi, njih sto, potrebni su i za kandidature zastupnika nacionalnih manjina koje imaju pravo predložiti političke stranke, birači i udruge manjina.

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenome, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da im žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50 000 kuna.

Kandidacijske liste moći će se predavati do ponoći, 16. lipnja, a nakon što ih DIP provjeri i objavi pravovaljane liste, počet će i službeno izborna promidžba.

U Sabor se bira 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision