Ponedjeljak, 23. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2019. Izdvojeno, Region
Hrvatska: Izmjene zakona o penziji, danas razgovor sa sindikatima o radnom zakonodavstvu

Pošto je Vlada Hrvatske odlučila da ispuni sindikalne zahtjeve u vezi s penzijskim reformama, ove sedmice u javnu raspravu biće pušteno sedam izmjena zakona.

Zakon će različitim grupama ljudi omogućiti da rade i posle 65. godine ako to žele.

Vlada će takođe stimulisati one koji žele da ostanu duže na tržištu rada, i to tako da će penzija rasti 0,34 odsto za svaki mjesec dužeg ostanka na tržištu rada, a najviše za pet godina, prenosi Poslovni dnevnik.

To znači da će onaj ko bude želio da radi do 70. godine imati čak 20,4 odsto veću penziju.

Danas, ipak, počinju razgovori sa sindikatima i poslodavcima, nakon čega zakoni idu u e-savetovanje na 14 dana. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Hrvatske danas će se održati sastanak sa sindikatima i poslodavcima o izmjenama šest zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine starosti. Potom se otvara e-savjetovanje s građanima.

Riječ je o izmjenama Zakona o penzijskom osiguranju, Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada je prihvatila zahtjeve inicijative “67 je previše”, koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana. Sindikati napominju da o Zakonu o mirovinskom osiguranju razgovora nema, jer bude li ga se mijenjalo, mora se mijenjati točno prema  njihovoj inicijativi.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision