Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2022. Region
Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

Hrvatska je spremna da se pridruži eurozoni, saopštila je Evropska komisija, čime je otvorila put balkanskoj zemlji da usvoji euro od početka 2023. godine i postane 20. evropska zemlja koja će koristiti pomenutu valutu.

“Evropska komisija danas je zaključila da je Hrvatska spremna da usvoji euro od 1. januara 2023. godine, čime se broj članica eurozone povećava na 20”, navedeno je u saopćenju Komisije.

Nakon što lideri Evropske unije u junu usvoje procjene Komisije, evropski ministri finansija će postaviti kurs po kojem će se hrvatska kuna promijeniti u euro 1. januara 2023. godine.

Hrvatska, koja je članica Unije od 2013. godine, nakon toga će imati šest mjeseci za praktične pripreme za promjenu valute.

Kako bi usvojila euro, Hrvatska mora da ispuni kriterijum za stabilnost cijena i kursa, deficit u budžetu, javni dug i dugoročne kamate i to sve mjereno prema standardima Evropske unije.

Komisija je ispitala i ekonomsku integraciju i konvergenciju Hrvatske sa ostatkom eurozone, uključujući balans trendova plaćanja i integracije njenih proizvoda, radne snage i finansijskih tržišta.

Izvršno tijelo Evropske unije je potvrdilo da su zakoni Centralne banke Hrvatske kompatibilni sa zakonima eurozone o Evropskoj centralnoj banci.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision