Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Augusta. 2017. Bosna i Hercegovina
Hrvatska: Danas početak primjene nižih taksi za uvoz voća i povrća

Danas bi u Hrvatskoj, kako je najavljeno, na snagu trebalo da stupi novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, kojim će takse za uvoz biti smanjene sa 2000 na 90 kuna. 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odluku o vraćanju na raniji iznos donijelo je juče, nakon višednevnih pregovora sa zemljama regije koje su najviše bile pogođene odlukom hrvatskeVvlade da poveća cijene.

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja, objavljen 14. jula ove godine, izazvao je krizu u odnosima Hrvatske i nekoliko zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Naime, spornim odredbama taksa za inspekcijski nadzor i kontrolu povećana je za čak 22 puta – na 2000 u odnosu na ranijih 90 kuna.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je juče da odluka Hrvatske o vraćanju naknada na raniji nivo od 90 kuna (27,70 KM) po vrsti artikla ili poljoprivrednog proizvoda predstavlja pobjedu koncepta koji je zastupao – da se kroz strpljenje i pregovarački dijalog uklone necarinske barijere.

Ministar Šarović je rekao kako očekuje da Hrvatska danas u “Službenim novinama” objavi tu odluku, čime će početi i njena primjena.

Zemlje regije, na sastanku održanom u ponedjeljak u Sarajevu, zatražile su od Hrvatske da hitno povuče Pravilnik ili će se, u suprotnom, suočiti sa protumjerama.

Srbija je, u međuvremenu, bila prva zemlja koja je poduzela konkretne poteze i uvela pojačane kontrole kvalitete hrvatskih proizvoda na svojim granicama, zbog čega su neki hrvatski proizvođači, poput varaždinske “Vindije”, morali vratiti svoje pošiljke sa granice.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision