Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Hoće li državni ministri i parlamentarci iz RS-a poštovati Dodikovu naredbu?

Da vlasti RS-a ne žele međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini demonstrirali su još jednom. Posljednjom odlukom, vlada tog entiteta prekinula je saradnju s Britanskom i Američkom ambasadom u našoj zemlji. Ekipa Federalne televizije istraživala je šta znači ova odluka, posebno visokim međunarodnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini.

Nova radikalna mjera predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ovaj put usmjera ka američkim i britanskim diplomatama. Za takav potez Dodik vidi opravdanje u njihovom, kako tvrdi, antidejtonskom djelovanju i uplitanju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Dakle, ova odluka u suštini znači da će državni ministri iz RS-a, kao i brojni državni parlamentarci prema odluci ili, bolje rečeno, naredbi Vlade RS-a, ubuduće odbijati saradnju s uposlenicima ambasada SAD-a i Velike Britanije.

– Donijeli smo odluku da se prekida bilo kakav kontakt s osobljem Britanske i Američke ambasade ovdje u Bosni i Hercegovini i to je naš odnos prema tim zlotvorima – poručio je Dodik.

Odgovori nisu izostali

A odgovori iz ambasada SAD i Velike Britanije na oštre riječi Milorada Dodika nisu izostali. U nimalo blažem tonu iz State Departmenta Dodiku su poručili da svojim očajničkim potezima stavlja hipoteku na budućnost stanovnika RS-a.

– Sjedinjene Države stoje uz narod Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS-u. Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda – istakli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Na još jedan pokušaj izjednačavanja entitetskog s državnim iz Britanske ambasade potcrtali su da samo Bosna i Hercegovina ima nadležnost donositi odluke o diplomatskim odnosima:

– Sve drastičnije odluke predsjednika entiteta RS g. Milorada Dodika štete interesima i reputaciji RS-a. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobiti svih građana ove zemlje.

Nakon stranih diplomata, na nove mjere predsjednika RS-a reagovali su i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine – institucije koja jedino ima zakonsku nadležnost da se bavi vanjskom politikom. Tako je Denis Bećirović ovakvu odluku Vlade RS-a ocijenio tragikomičnom. Ipak, Dodikove prijetnje, upozorava, treba shvatati ozbiljno.

– Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u bh. entitetu RS, država Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju saradnju sa Zapadom. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven odgovor Zapada – poručio je Bećirović.

Na upite Federalne televizije iz ureda članova Predsjedništva Željka Komšića i Željke Cvijanović odogovora nije bilo.

Brza reakcija

Dok čeka jedinstvenu osudu Zapada za posljednje poteze Dodika, Bećirović je dobio odgovor iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. U svom dobro poznatom stilu: “Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Kako onda karakterizuje svoju odluku o prekidu kontakata s ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna? Čiji je on vazal?”

Nije se dugo čekalo na reakciju iz kabineta Denisa Bećirovića. Podsjetili su Rusku ambasadu da se nalaze na teritoriji nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, a da ovakvim izjavama izlaze iz okvira dozvoljenog diplomatskog djelovanja.

A nerijetko u javnosti stranke koje dolaze iz Federacije, a čine vlast na državnom nivou, budu kritikovane zbog šutnje na ovakve i slične poteze Milorada Dodika do te mjere da se dovodi u pitanje i njihova buduća saradnja. Ipak, ova odluka iz RS-a naišla je na reakcije. Posebno u kontekstu težine ovakve odluke, s obzirom na to da dolazi s entitetskog nivoa.

– Nema nikakvu težinu kad je u pitanju država Bosna i Hercegovina. Ono što je važno, svi znamo u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodno pravni subjektivitet je države Bosne i Hercegovine – rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

– Takver odluke ne umanjuju kapacitet Bosne i Hercegovine da surađuje sa svim institucijama u Bosni i Hercegovini. I sa svim prijateljima Bosne i Hercegovine, bez obzira na to šta je od naših integracijskih procesa prioritet – istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

A Dodik, čini se, od stare politike podjela ne odustaje. Stav obje države prema našoj zemlji dobro je poznat svima osim Dodiku, koji je, podsjećamo, na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, što dovoljno govori o njihovom vrednovanju njegovih postupaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision