Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Hoće li Bosna i Hercegovina iskoristiti šansu da već u decembru na samitu Evropske unije dobije kandidatski status za članstvo?

Da li će Bosna i Hercegovina iskoristiti priliku da već u decembru dobije dugo željeni EU kandidatski status? Mjesec dana nakon što je tako preporučila Evropska komisija i postavila određene uslove, čini se da je više skeptika nego optimista. Među članicama EU ostala je još jedna nepoznanica kada je riječ o prihvatanju kandidature, ali nedostaju pozitivni signali iz Bosne i Hercegovine.

Osam uslova koji prate preporuku Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu godinama predstavljaju nesavladivu prepreku za domaće vlasti. Dodatni impuls stigao je i nakon potpisivanja Sporazuma u okviru Berlinskog procesa za zemlje Zapadnog Balkana. Ratifikacija sporazuma o međusobnom priznanju ličnih dokumenata i diploma i aktivnosti na ispunjavanju uslova možda bi mogli biti dovoljni za zeleno svijetlo u decembru. Apeluju i evropski predstavnici.

U Briselu je jučer okončan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije. Na dnevnom redu bio je i Zapadni Balkan. Na stolu pred ministrima našle su se i političke prilike u Bosni i Hercegovini.. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ministar vanjskih poslova Rumunije Bogdan Aurescu kazao je da će ta zemlja nastaviti pružati podršku proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan pa i BiH. Podršku Bosni i Hercegovini ponovo je potvrdila ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon. Ona je istaknula da očekuje da se EU status kandidata našoj zemlji potvrdi do kraja godine.

Cilj EU je da dodjelom kandidatskog statusa bh. društvu preda u ruke instrument dodatnog pritiska na političke elite da zemlju vode ka evropskoj budućnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision