Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2023. USK
Hoće li Bihać ponovo postati žarište migrantske krize

Sporazumom o readmisiji u protekle dvije sedmice iz Hrvatsku je u Bosnu i Hercegovinu vraćeno više od 500 migranata. Svi oni su smješteni u prihvatni centar Lipa nadomak Bihaća čiji građani strahuju kako bi ovaj grad mogao ponovo postati žarište migrantske krize.

Vlasti Hrvatske gotovo iz dana u dan migrante dopremaju, prvo na granični prelaz, a onda u kamp Lipa. Pod pratnjom i kontrolom policije u Bihać danima pristižu autobusi koji vraćaju migrante iz Evropske unije. Na ovakav način započet je sporazum o readmisiji koji na terenu budi ljutnju. Sve glasnije negoduju građani, ali i lokalne vlasti. Premijer Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo Elmedinu Konakoviću, Nenadu Nešiću i Žarku Laketi tražeći, između ostalog, rješavanje ovog problema i jednaku raspodjelu migranata na teritoriji cijele države.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

Od tog prvog mog poziva, prije prvog autobusa, tražili smo odgovore na pitanja zašto, kako… Od svih službi i od Ministarstva, a do dan danas niti smo dobili kakav odgovor niti se ko očituje.

Iz MUP-a USK kažu kako je zadnjih dana u Unsko-sanski kanton vraćeno više od pet stotina migranata. Mnogima od njih nije prvi put da se nalaze u kampu Lipa, a neće im biti ni prvi put da kreću u novi pohod preko Plješevice. Jedna kolona već je krenula. Za operativnu grupu koja je zasjedala sporan nije samo proces readmisije o kojem nisu bili ni obaviješteni, nego i izgradnja tzv. Centra za detenciju koji je otvoren u tajnosti, a koji je svojevrsna pritvorska jedinica.

ELVEDIN SEDIĆ, gradonačelnik Bihaća

Ko je uspostavio taj centar, dao odobrenje, u koju svrhu… Sve su to informacije koje kruže, a na koje nismo dobili odgovore. Prema nezvaničnim informacijama to je finansirano od strane Evropske unije, odnosno putem nevladine organizacije, koja u proteklom period I svih ovih godina nikada nije djelovala na ovom području. O kojoj se organizaciji radi? Riječ je o međunarodnom centru za upravljanje migracijskim politikama.

Dok se nadležni još uvijek ne oglašavaju, migranti čekajući ljepše i toplije vrijeme za takozvani “game”, odnosno ilegalni prelazak granice, uživaju u drugim igrama. A zahtjeve lokalnih vlasti da se teret ravnomjerno raspodijeli pitanje je da li će ko čuti do popunjavanja svih kapaciteta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision