Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
HOĆE LI BIH POSTATI ZEMLJA STARACA?

Bosna i Hercegovina još jednom se našla na vrhu jedne neslavne liste. Naša zemlja prva je po smanjenju broja stanovnika. Upućeni kažu, trend je prisutan godinama. Ipak, za donosioce odluka on ništa ne znači, kao ni procjena Ujedinjenih nacija da će, ukoliko se trendovi nastave, za 50 godina naša zemlja imati svega milion i 600 hiljada stanovnika.

“Kuliminacija dugogodišnjih političkih previranja dovele su društvenopolitičku situaciju i totalni kolaps u BiH i gdje si satjeran uza zid da odlučiš da li da se njima prikloniš, a mi dobro znamo kako oni prosperiraju ili da se odlučiš za drugu stranu gdje ćeš otići u inostranstvo, gdje ćeš biti vrednovan koliko dobro radiš i tako dobro plaćen”, kažu analitičari

Tačan broj osoba koji su napustili Bosnu i Hercegovinu ne postoji. Prema istraživanju koje je objavila Hrvatska agencija “Piksel”, Bosna i Hercegovina nalazi se na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem smanjenja stanovništva. Pored naše zemlje, među prvih 10 nalaze se još Srbija i Hrvatska.

Iz Unije za održivi povratak kažu da je Bosnu i Hercegovinu od 2013. godine do danas, napustilo oko 484 hiljade građana.

Poražavajuće je, kažu u Uniji, da uprkos činjenici da pojedine lokalne sredine ekonomski jačaju, trend odlaska se ne zaustavlja. Demografi upozoravaju da ćemo sa ovakvim pristupom postati zemlja staraca.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision