Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Hiljade učesnika krenulo na Marš mira

Iz Nezuka prema Potoèarima jutros je krenula kolona Marša mira, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici. Učesnici će tri dana pješačiti do Srebrenice, a danas će prepješačiti dionicu od oko 30 kilometara.
„Sve je spremno za ovogodišnji pohod. Očekujemo oko 5.000 učesnika. Drago nam je da ovogodišnji Marš čini oko 70 posto mladih osoba od 15 do 30 godina“, izjavio je za potpredsjednik Pododbora za organizaciju „Marša mira“ Muhizin Omerović. Dodao je da su učesnicima ove godine podršku pružili Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica BiH, te Oružane snage BiH. „Ministarstvo nam je osiguralo logistiku, dok su nam Oružane snage BiH osigurale helikoptere u slučaju nezgode. Također nam se javio i veliki broj humanitarnih organizacija, a među njima je i USAID koji će prvog dana Marša učenicima dijeliti vodu i voće“,  dodao je Omerović. Naglasio je da ove godine neće dijeliti hranu učesnicima zbog mogućeg trovanja, ali da će postači dobiti svaku moguću pomoć.

Osim pješačkog pohoda, podršku će dati i učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaraton Bihać – Potočari, motobajkeri iz Sarajeva, te učesnici Biciklističkog maratona Beograd-Srebrenica.

„Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo će dočekivati učesnike i dijeliti kafe“, istakao je Omerović i podsjetio da je prošle godine učestvovalo oko 4.400  osoba.

Naglasio je da se broj učesnika svake godine povećava, te da ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta.

Učesnici će krenuti iz Mjesne zajednice Sapna, a planirano je da za tri dana pređu oko 100 kilometara, te 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identifikovanih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision