Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Juna. 2024. Region
Hil: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izrazio je uvjerenje da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom.

U intervjuu za izdanje nedeljnika NIN od 13. juna, Hil je rekao da Evropljani traže od Beograda “upravo ono što kažu da traže, a to je normalizacija” i dodao da EU želi mir i bezbjednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.

“Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde te granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju, granice koje ih zaista spajaju”, kazao je Hil.

Hil je rekao da SAD podržavaju težnje Srbije da postane članica EU i da pokušavaju da joj pomognu “u tom poduhvatu, jer je sasvim jasno da će Srbija u budućnosti biti u Evropskoj uniji”.

On je kazao da su SAD “vrlo jasno stavile do znanja” da bi željele da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da je Srbija “takođe preduzela neke važne korake kako bi jasno stavila do znanja Rusiji da se ne slaže sa agresijom koju je ta zemlja izvršila na svog susjeda”.

“Imamo veoma dobar dijalog sa Srbijom. I, da, Srbija je preduzela neke veoma konkretne mjere da Rusiji stavi do znanja da ono što je uradila u Ukrajini ne može biti održivo. I prije ili kasnije će Rusija morati da postigne mirovni sporazum i povuče se iz Ukrajine. Tako da mislim da se dobro razumjemo sa Srbijom”, naveo je Hil.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision