Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2014. USK, Vijesti
“Hifa group” iz Tešnja kupila sanski “Poljoprom”

Jedan od najvažniji investicionih projekata u opštini Sanski Most, u poslijeratnom periodu,  na pragu je realizacije nakon što je jučer postignut sporazum o kupovini Zemljoradničke zadruge „Poljoprom“ u kojoj se već punih dvanaest godina vodi stečajni postupak.

Većinski vlasnik ove zemljoradničke zadruge postala je „Hifa group“ iz Tešnja skupa s još nekolicinom poslovnih partnera. Kupac bi prema planu trebao uložiti pet miliona maraka u poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja.

Sporazum o realizaciji ovog projekta postignut je tokom sastanka kojem su prisustvovali predstavnici kupca,  stečajni upravnik zemljoradniček zadruge  „Poljoprom“, Samir Ćatović  te opštinski načelnik Mustafa Avdagić. Ćatović je istakao kako je kupac već izmirio sve obaveze prema ovoj zadruzi  koje su uključivale obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi i Opštini Sanski Most. Prema njegovim riječima, kompletan postupak okončanja stečajnog postupka biće završen sudskim putem do kraja ove godine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ostalih poljoprivrednih zadruga u Sanskom Mostu. Direktor specijalizirane zadruge „Apimed“, Nijaz Kadirić, istakao je kako će realizacija ovog projekta imati veliki značaj za agrarnu proizvodnju na ovim prostorima.

Načelnik Avdagić je naglasio da će kupac u naredne dvije godine, prema biznis planu, uložiti najmanje pet miliona maraka u poljoprivrednu proizvodnju na području opštine Sanski Most. Plan ulaganja u ZZ „Poljoprom“ podrazumjeva podizanje farmi za uzgoj goveda, kultivizaciju velikih zemljišnih površina te zapošljavanja, u početku najmanje pedeset radnika.

Privatizacija ZZ „Poljoprom“ mogla bi biti najznačajnija investiciona priča u Sanskom Mostu u cijelom poslijeratnom periodu. Investitor će tokom naredne sedmice predstaviti svoj biznis  i plan ulaganja.

Predstavnici lokalne vlasti su istakli uvjerenje kako će ovaj posao biti uvod u snažnu ekspanziju poljoprivredne proizvodnje na prostoru opštine Sanski Most.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision