Friday, 12. August 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Helsinški komitet Kongresa SAD-a: Zabrinuti smo jer Schmidt želi mijenjati izborni sistem uoči izbora

Predsjedavajući Helsinškog komiteta Kongresa SAD-a senator Ben Cardin i dopredsjedavajući Steve Cohen izrazili su duboku zabrinutost zbog napora visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne promjene u izbornom sistemu dva mjeseca prije zakazanih Općih izbora.

“Dijelimo zabrinutost pripadnika civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice u Bosni i Hercegovini povodom aktuelnog prijedloga visokog predstavnika međunarodne zajednice da se izvrši promjena izbornog sistema u BiH neposredno prije održavanja Općih izbora. Ove promjene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima i dodatno učvršćuju snagu podjele etničke pripadnosti u bh. politici u cijelini. Oni ne uspijevaju da se pozabave širim pitanjima demokratije zasnovane na građanima, kojima se očigledno treba pozabaviti kako bi zemlja prevazišla destabilizirajući ćorsokak i krenula naprijed. Vrijeme njihovog uvođenja je također problematično”, naveli su američki zvaničnici.

Naglašavaju da ovo tijelo dugo podržava izborne reforme u Bosni i Hercegovini koje uklanjaju etničku pripadnost iz vlasti.

“Takve reforme treba da budu osmišljene tako da građanima daju širi spektar istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane zvaničnike pozovu na odgovornost, zaslužen osjećaj stabilnosti i potrebnu nadu za evropsku integraciju”, dodali su.

Također ističu kako su podržali snažniju ulogu međunarodne zajednice i njenih predstavnika u zemlji, uključujući Ured visokog predstavnika, u odgovoru na nedostatak demokratije i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Međutim, vjerujemo da ova konkretna akcija, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je Bosni potreban i da može efektivno pogoršati stvari”, zaključeno je.

Komisija za sigurnost i saradnju u Evropi, poznata i kao Helsinški komitet Kongresa SAD-a, nevladina je američka vladina agencija koju je osnovao Kongres 1975. godine da nadgleda i podstiče poštovanje Helsinškog završnog akta i drugih obaveza Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u 57 zemalja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision