Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Helikopteri i dalje gase požar na Blidinju, stanje na Boračkom jezeru pod kontrolom

Šesti dan požar bukti na Čvrsnici u parku prirode Blidinje. Od jutros dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gase ovaj požar kako bi spriječili daljnje širenje. Za sada nisu ugrožena vikend-naselja jer na terenu gasitelji prave odstupnicu sijekući stabla.

Na Boračkom je jezeru stanje trenutačno znatno bolje. Aktivan je požar na kamenitom predjelu na padini prema Neretvi. Požar kontroliraju vatrogasci na tlu, a trenutačno nema potrebe za pomoći iz zraka. 

Drago Martinović iz Uprave Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, izjavio je da su pozvali vatrogasne ekipe iz Čapljine, Mostara, Livna i Tomislavgrada.

– Mislim da će svi poslati po nekoliko ljudi. Ne preostaje nam ništa drugo nego presjecanje. Da se napravi odstupnica, ne daj Bože da dođe dotle da ne ide prema kućama, istakao je Martinović.

Situacoija na Boračkom jezeru je nešto bolja.

– Ovaj dio koji je išao prema Boračkom jezeru je pod kontrolom. Imamo onaj dio koji se sa brda kroz kanjon spušta do Neretve, to je baš kamen i strana i okomica, tu je požar aktivan. Na tom terenu smo poslali nekoliko volontera i vatrogasaca da pokušaju nešto, ali mnogo je bolje stanje nego proteklih dana”, kazao je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjica.

 U Hercegovačko-neretvanskom kantonu proteklog dana registrovano je 18 požara, vidljivo je iz jutrošnjeg, redovnog biltena događaja za posljednja 24 sata Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a.

U opštini Stolac, požar koji je izbio u ponedjeljak u mjestu Trijebanj ugašen je sinoć u 20 sati. Izgorjelo je oko 120 hektara trave i niskog rastinja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision