Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Aprila. 2024. Bosna i Hercegovina
HDZ-ovci ljuti na Schmidta, pojavila se i ideja o “najelegantnijem izlazu” iz trenutne situacije

Nakon posljednje intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH ponovo se zakomplicirala politička situacija u BiH.

Nezadovoljni su i HDZ-ovci na čelu sa svojim predsjednikom Draganom Čovićem, a čini se da je BiH ušla u novu političku krizu s obzirom da je Milorad Dodik (SNSD) prošle sedmice odmah ucjenio partnere na državnom nivou i zaprijetio blokadom svih procesa. Čak je usvojen i nacrt entitetskog izbornog zakona u Narodnoj skupštini.

Predrag Kožul iz HDZ-a smatra da je Schmidtov potez bio loš i u pogrešnom momentu. Iako nije objasnio na koji način tehničke izmjene izbornog zakona mogu biti protiv bilo koga, Kožul smatra da je i ovo loša odluka.

“Loše odluke visokih predstavnika smo imali puno puta u BiH. Nažalost, svjedoci smo da je to često bilo na štetu Hrvata. I ova odluka Christiana Schmidta, nametanje jednog silnog seta izmjena Izbornog zakona je loša odluka u načelu. Jer mislimo da visoki predstavnik nema više potrebe za korištenjem bonskih ovlasti. Posebno kada ta odluka dolazi u jednom vrlo lošem tajmingu i to iz dva razloga.

Prvo, jer imali smo priču s Evropskom unijom oko otvaranja pregovora i ova nas odluka vraća korak nazad. A također, Vijeće ministara je u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog Izbornog zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravde”, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u izjavi za RTV HB.

Schmidt je ostavio rok od tri sedmice domaćim akterima da pronađu bolja rješenja od njegovih, a to bi onda moglo biti i neko cjelovito rješenje, samo je pitanje hoće li svi imati istu želju za dogovorom.

“Nije isključeno da neko možda dođe na ideju da se kaže ‘idemo proširiti taj set tema’, ako je već i sam nametatelj dao mogućnost da se o određenim stvarima dogovora pa možda ne i samo o tim, nego i o drugima. To bi možda bio najelegantiniji izlaz da se dođe do boljih rješenja od onih koja su nametnuta”, rekao je glavni sekretar HNS-a Josip Merdžo.

Evropski put i daljnji napredak BiH trenutno zavisi isključivo od SNSD-a i HDZ-a koji očito na svaki potez koji im se ne dopada idu sa ultimatumima. Sada je samo pitanje kako će odgovoriti Trojka, ali i međunarodna zajednica.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision