Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Han: Želimo da odblokiramo evropski put BiH – Danas usvajanje zaključaka o Zapadnom Balkanu

SARAJEVO – Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da zaključci Savjeta za spoljne poslove Evropske unije pokazuju da je Unija ozbiljna kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i da je njen ključni cilj “odblokirati evropski put BiH i ubaciti brzinu u taj proces”. Han naglašava da je sada “lopta” u posedu političkih i institucionalnih lidera BiH, koji bi trebalo da se obavežu i angažuju u tom procesu i ostvare vidljive rezultate.

“Naravno, Unija je spremna pomoći BiH da razvije inicijalnu agendu reformi, uključujući posebno reforme sadržane u programu “Rast i zapošljavanje”, kao i uspostavljanje mehanizma koordinacije “, naveo je Han za “Dvevni avaz” nakon jučerašnje sednice Saveta u Briselu.

Evropski komesar je pojasnio i da sprovođenje reformi, koje BiH vode prema EU, treba biti vezano uz znatnu finansijsku pomoć. “Radi se o nekih 800 miliona evra. Ako mi izdvajamo toliki novac, onda zauzvrat možemo da tražimo promjene”, smatra Han.

Ministri spoljnih poslova članica EU juče su usvojili set zaključaka o BiH, u kojima se usvaja novi pristup prema državi na evropskom putu, a EU je upravo Hana zadužila da zajedno sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini prati sprovođenje reformi i o tome izveštava.

Han i Mogerini, kao i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, istakli su da EU ne snižva kriterijume za BiH kako bi se ona “provukla” u Uniju.

Pusić je istakla da je moguće da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu već narednog meseca, ukoliko se BiH pisano obaveže na ispunjavanje reformskih kriterijuma.

Šefica hrvatske diplomatije je dodala da očekuje i da vlast i opozicija daju glas za ovaj program evropskih reformi, naglasivši da “Sarajevo zna kakav je ovo dokument”.

Han je, prenosi Fena, pojasnio da se radi o preraspoređivanju reda prioriteta i da presuda Evropskog suda u slučaju “Sejdić i Finci” neće biti gurnuta u stranu, već je samo redosled promjenjen.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision