Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2023. Svijet
Hamas optužio UN-ovu agencije za palestinske izbjeglice: U dosluhu je s Izraelom, odgovorna  je za humanitarnu katastrofu

HAMASOVA vlada optužila je  UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA) da je u dosluhu s Izraelom u prisilnom preseljenju stanovništva sa sjevera Pojasa Gaze na jug.

“Agencija i njezini dužnosnici snose odgovornost za tu humanitarnu katastrofu” jer su “od samoga početka pokleknuli pred diktatom okupacije, odbacili svoja stajališta i odrekli se odgovornosti prema stotinama tisuća stanovnika” sjevera Pojasa Gaze, priopćio je voditelj službe za medije Hamasove vlade, Salameh Maruf.

On je optužio UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice  da su ostavile palestinsko stanovništvo “bez skloništa, bez vode, bez hrane i lijekova” i “oglušio se oa krikove boli i patnje”. “Tvrdimo da je to što su Agencija i njezini dužnosnici iznevjerili svoju ulogu jasan dosluh s okupacijom i njezinim planovima za prisilno preseljenje.”

Po UN-u, oko 1.5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze napustilo je svoje domove od početka rata 7. oktobra. UN-ova agencija za palestinske izbjeglice  navodi da više ne može pomagati desecima hiljada izbjeglica koji su utočište potražili u školama koje vodi na sjeveru Pojasa Gaze.

Po zadnjim podacima te UN-ove agencije, 99 njezinih zaposlenika poginulo je u Pojasu Gaze od početka izraelske ofenzive. U Hamasovu napadu na Izrael 7. oktobra poginulo je najmanje 1400 ljudi, većinom civili.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze jučer je saopštilo da se broj ljudi ubijenih u Gazi od početka rata popeo na 10.569. Od toga je 4324 djece, priopćilo je ministarstvo, a još 26.457 osoba je ozlijeđeno.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision