Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Halilović: BiH preko Katara i Egipta spašava naše građane iz Gaze

Ambasade Bosne i Hercegovine u Egiptu i Kataru, odnosno, ambasadori Sabit Subašić i Semir Halilović, su akteri spašavanja naših građana iz Gaze.

Njih 54 se, naime, nalaze u južnom dijelu Gaze i čekaju pomoć da napuste ovo ratom zahvaćeno područje. Prvi korak u njihovom spašavanju učinio je bh. amabsador u Egiptu Sabit Subašić, sastavljaući spisak naših građana i njihovih bliskih srodnika, te dostavljajući isti egipatskoj strani. Na prijelazu Rafah se, naime, očekuje njihov prelaz.

No, isti spisak i odobrenje za napuštanje Gaze bilo je potrebno dostaviti i Palestini što je, preko Katara, uradio bh. ambasador u Kataru Semir Halilović. Halilović sada radi na tome da se, nakon napuštanja Gaze, naši državljani evakuiraju preko Države Katar u Bosnu i Hercegovinu te od vlasti Katara čeka za ovaj potez odobrenje. O ovoj teškoj političko-humanitarnoj operaciji razgovarali smo kratko sa ambasadorom Halilovićem.

– Radi se o izuzetno složenoj operaciji u kojoj je uključeno više država i aktera međunarodnog poretka, kao i aktera na terenu. Gospodin Sabit Subašić i ja preovlađujuće radimo na ovom poslu i nadam se uspjehu. On je uradio svoj veliki dio u Egiptu, potom ja svoj dio u Kataru i sada, uz Božiju pomoć, čekamo rezultate kojim se nadamo. Prije svega moramo se kao država zahvaliti Kataru na pomoći koju jesu dali i onoj koju očekujemo u narednim danima, u vezi izlvačenja naših građana iz Gaze ka Sarajevu. Pomogli su nam ministri Države Katar nj.e. Lolwah Rasheed Al-Khater i šef njenog kabineta, kao i ministar nj.e. Muhamed bin Abdulaziz Al-Khulaifi i njegov kabinet. Moram ovdje istaći i veoma pozitivnu ulogu ambasadora Republike Hrvatske u Kataru, nj.e. generala Drage Lovrića koji je, kao rođeni Bosanac, prišao da pomogne Bosni i Hercegovini sa svojim prethodnim iskustvom izvlačenja građana Hrvatske iz Gaze. Uglavnom, sve potencijale koje imamo stavili smo u funkciju i očekujemo rezultat, ako Bog da. Najvažnije je da naši ljudi živi i zdravi stignu u Bosnu i Hercegovinu.Uradili smo sve što je u našoj moći – kazao je ambasador Halilović.


(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision