Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Haker ukrao 600 miliona dolara u kriptovalutama, a potom novac vratio

Anonimni haker je prošle sedmice ukrao 600 miliona dolara u kriptovalutama sa decentralizirane finansijske platforme Poly Network, a potom je vratio sav ukradeni novac.

Ovo se smatra jednom od najvećih krađa novca u kriptovalutama u historiji. O ovom su se preko Twittera oglasili iz spomenute platforme. Potvrdili su da je veći dio novca vraćen, a da je preostali dio zamrznuo jedan od izdavača kriptovalute Tether.

Novac je položen na račun kojim će upravljati Poly Network i anonimni haker kojeg su nazvali “Gospodin bijeli šešir”, što je sintagma kojom se nazivaju hakeri koji svojim djelovanjem doprinosi povećanju sigurnosti na internetu.

“Kako bismo omogućili siguran povratak imovine korisnika, nadamo se da ćemo održati komunikaciju sa Gospodinom bijelim šeširom te javnosti saopćiti tačne informacije”, poručili su iz navedene kompanije.

Agencija Reuters je prenijela da su mu se zahvalili i pozvali ga da kontinuirano doprinosi sigurnosti na internetu. Objavljen je sadržaj hakerovih poruka. Između ostalog, poručio je da ga novac ne interesuje te da mu je otkrivanje sigurnosnih propusta u Poly Networku jedan od najboljih trenutaka u životu.

Tvrdi se da mu je ova kompanija za nagradu ponudila pola miliona dolara, ali sve ukazuje na to da ih nije prihvatio. Međutim, forenzičari tvrde da bi mu bilo vrlo teško potrošiti ukradeni novac jer postojeće sigurnosne mjere na internetu to otežavaju, piše CNN.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision