Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 30° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Hadžiabdić podnijela prijavu nakon navoda da ‘narko-kartel ima čovjeka u CIK-u’

Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednice Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Irene Hadžiabdić protiv NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije “Skaj” i tvrdnji da imaju “svog čovjeka u Komisiji”.

“Tužilaštvo BiH primilo je prijavu predsjednika CIK-a, koja je data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje”, potvrdili su u Tužilaštvu.

U prijavi je traženo da se ispitaju navodi iz medija, a CIK BiH se stavio na raspolaganje Tužilaštvu.

Na području BiH 23. aprila sprovedena je jedna od najvećih policijskih akcija “Black tie 2” u okviru koje su službenici agencija za sprovođenje zakona upali u domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” narko-bosa Edina Gačanina Tita, uhapšenog u novembru 2022. godine.

Ovu akciju podržao je i Europol, a među 23 osobe uhapšene zbog povezanosti sa Gačaninom, vođom kartela Tito i Dino, uhapšen je i Haris Behram iz Mostara.

Prema podacima Europola koji su proizašli iz dopisivanja kroz aplikaciju “Skaj”, Behram je bio u direktnom kontaktu sa braćom Kljako, Nerminom i Anelom, političarima koji su nekada bili bliski Fahrudinu Radončiću, da bi ga pred lokalne izbore napustili i pridružili se NES-u.

Anel Kljako je trenutno odbornik u Gradskom vijeću Mostara.

Prema navodima medija, u presretnutim prepiskama iz aplikacije “Skaj” nalaze se i imena Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare.

Prema navodima u “Skaj” poruci od 15. aprila 2020. godine Haris Behram napisao je Edinu Gačaninu Titu: “Uzeo sam najvažnijeg čovjeka Hercegovine za Fahrudina Radončića, ministra bezbjednosti, a to je Nermin Kljako, brat od onog momka što je savjetnik Radončića. On je glavni za SBB i njegovu stranku koja će, kada on pređe kod nas, doživjeti nokaut. On je, braco, skupa roba jer ima konekcije po čitavoj BiH i može nam u svakom gradu naći ljude, a u Sarajevu ima jednog od glavnih ljudi iz CIK-a. Izvukao sam sve informacije od njega, koliko plaća kutije, ljude, veze i sad će sve to biti naše. Dva dana sam s njim proveo i moj brat je njegov prijatelj koji ga je zajedno sa mnom uvjerio. Njega se SDA u Mostaru najviše boji”, navedeno je u poruci.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision