Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Februara. 2023. Svijet
Guterres: Rusija je Ukrajincima donijela ‘živi pakao’

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je minutu šutnje za žrtve rata u Ukrajini dok je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da je ruska invazija razorila zemlju.

“Život je pravi pakao za narod Ukrajine”, rekao je Guterres vijeću koje se sastalo kako bi obilježilo prvu godišnjicu invazije Moskve na svog susjeda.

Guterres je naglasio kako je ruska invazija kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, te da je donijela samo smrt, razaranje i raseljavanje, navodi AFP.

Guterres je ovom prilikom iznio i podatke o ljudskim žrtvama rata i naveo da je više od osam miliona Ukrajinaca izbjeglo u druge dijelove Evrope, dok je 5,4 miliona raseljeno, što je nazvao “krizom raseljavanja kakva u Evropi nije viđena desetljećima”.

Polovica ukrajinske djece protjerana je iz svojih domova i suočavaju se s većim rizikom od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja, dodao je.

Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava već je dokumentirao “desetine” slučajeva seksualnog nasilja nad muškarcima, ženama i djevojkama koje je povezano s ratom, istaknuo je.

Hiljade zdravstvenih ustanova i škola oštećeno je ili zatvoreno, a ključna infrastruktura poput vode, energije i grijanja je uništena.

“Gotovo 10 miliona ljudi, uključujući 7,8 miliona djece, u opasnosti je od akutnog posttraumatskog stresnog poremećaja”, rekao je Guterres.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision