Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2017. Region
Gruevski pred Sudom: Ne namjeravam pobjeći

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski optužen za zloupotrebu službenog položaja, povredu biračkog prava i zloupotrebu sredstava za izbornu kampanju izjavio je danas u Apelacionom sudu u Skoplju da nema namjeru napustiti Makedoniju i da jedva čeka da dokaže svoju nevinost.

“Sa zadovoljstvom ću se odazvati svakom sudskom pozivu i jedva čekam da dokažem svoju nevinost pred javnošću. Ja sam porodičan čovjek, imam suprugu koja je zaposlena, dvoje maloljetne djece, koja pohađaju školu i roditelje kojima tek treba da pomažem. Nikada nisam pomislio da bježim”, rekao je on.

Gruevski, za kojeg Specijalno javno tužilaštvo traži mjeru pritvora, naveo je da Tužilaštvo vrši politički progon njega i njegovih saradnika, te da pokušava da ga diskriminiše, degradira, eliminiše i ponizi.

Tužilac Specijalnog javnog tužilaštva Gavril Bubevski rekao je da traže mjeru pritvora za Gruevskog, imajući u vidu njegovo ponašanje.

“Osim jednog sudskog poziva koji je lično primio 6. aprila, mi Gruevskom nismo mogli da uručimo nijedan drugi poziv”, rekao je Bubevski, dodajući da je sve ostale pozive primilo njegovo obezbjeđenje.

Citirajući dijelove žalbe, sudija izvjestilac naveo je da Gruevski na bankovnim računima ima 10 miliona denara (161.000 eura), 46.000 eera i 7.000 franaka i da sa ovom svotom lako može da pobjegne i da živi u bilo kojoj drugoj zemlji.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Gruevskog u slučajevima “Titanik” i “Target” za zloupotrebu službenog položaja, za zločinačko udruživanje, povredu biračkog prava i za zloupotrebu sredstava za izbornu kampanju.

Tužilaštvo je zatražilo mjeru pritvora, ali je prvostepeni, Osnovni sud u Skoplju, umjesto toga, Gruevskom oduzeo pasoš i naložio da se jednom mjesečno javlja nadležnoj sudskoj administraciji.

Osnovni sud je odbio da odredi pritvor i četvorici drugih optuženih u predmetu “Titanik” – bivšim ministrima unutrašnjih poslova Gordani Jankulovskoj, transporta i veza Miletu Janakijevskom i bivšim sekretarima Vlade Martinu Protođeru i Kirilu Božinovskom.I njima su oduzete putne isprave i naloženo obavezno javljanje sudskoj administraciji.

Prema optužnici u predmetu “Titanik” Tužilaštvo je utvrdilo da je lažiran birački spisak i da su dodavani fantomski glasači, pri čemu je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo 15.000 novih matičnih brojeva, 35.000 ličnih karti koje podnosioci nisu podigli, a prihvaćeno je i više od 60.000 novih državljana

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision