Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2023. Region
Grlić Radman: Rekao sam u Briselu da BiH treba biti nagrađena

Ostavljanje Bosne i Hercegovine sa strane u evropskim integracijama obeshrabrilo bi proevropske lidere u toj zemlji i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji žele da BiH potpadne pod utjecaj onih koji nemaju isti program kao Evropa, izjavio je  hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

– Treba ohrabriti proevropske političare da nastave s reformama i sigurno je da bi ostavljanje BiH sa strane njih obeshrabrilo i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji smatraju da zemlja treba pasti pod utjecaj onih koji nemaju istu agenda kao Evropa – rekao je Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su jučer u Briselu o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o stanju u Izraelu, Pojasu Gaze i regiji te razmijenili mišljenja o stanju u Sahelu i vanjskoj dimenziji ekonomske sigurnosti.

“BiH treba biti nagrađena zbog proevropskih političara”

Iako proširenje, o čemu će danas razgovarati ministri za evropske poslove, nije bilo jučer na dnevnom redu, ministar Grlić Radman je rekao da je u svojoj intervenciji, kada je govorio o pomoći Ukrajini, snažno podržao Bosnu i Hercegovinu.

– U okviru rasprave o Ukrajini, kada se govorilo o podršci toj zemlji za otvaranje pristupnih pregovora, ja sam rekao da se Hrvatska snažno zauzima za početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom, ali i s Bosnom i Hercegovinom jer ona treba biti nagrađena zbog proevropskih političara – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da samo otvaranje pristupnih pregovora s te tri zemlje ne bi značilo da bi one vrlo brzo postale članicama, nego da bi one tokom toga procesa ispunjavale potrebne kriterije. 

– Ako one budu ostavljene izvan pristupnog procesa, to neke treće zemlje mogu shvatiti kao slabost EU – kaže Grlić Radman.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision