Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2023. Region
Grlić Radman: Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je kako očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu u martu te da smatra kako je taj rok dovoljan da ona ispuni kriterije koji su joj postavljeni kako bi se otvorili pregovori o članstvu.

“Uspješna priča”

U deset godina članstva u EU-u Hrvatska se pokazala kao „uspješna priča” s velikim iskustvom, rekao je ministar. 

– Upravo se Hrvatsku uzima kao primjer ostalim zemljama koje žele ostvariti evropsku perspektivu.

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti „važnije nego ikada” i dodao da se države koje žele članstvo u Uniji moraju uskladiti s njenom vanjskom politikom jer se „ne može sjediti na dvije stolice”.

Grlić Radman je na prijemu za inostrane ambasadore kazao kako je Hrvatska primjer za države koje žele članstvo u Evropskoj uniji te je među prvima po ispunjavanju kriterija za članstvo u OECD-u.

Vanjskopolitički ciljevi

Na kraju “godine velikih postignuća” ministar vanjskih i evropskih poslova RH ponovio je kako je Hrvatska 2023. ušla među samo šesnaest država koje su istovremeno članice šengenskog prostora, eurozone i NATO-a saveza, i sada od vanjskopolitičkih ciljeva predstoji samo članstvo u prestižnoj Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

– Među prvima smo što se tiče ispunjavanja kriterija implementacije zakona, politika i praksi – izjavio je Grlić Radman novinarima. Kandidatkinje za članstvo u OECD-u sa sjedištem u Parizu su još Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunija, prenosi Hina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision