Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Augusta. 2023. Region
Grčka, a ne Hrvatska, može tražiti prebacivanje postupka protiv navijača

Prebacivanje u Hrvatsku postupka protiv hrvatskih navijača, osumnjičenih za nerede u Ateni u kojima je ubijen suparnički grčki navijač, može zatražiti samo Grčka, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Stotinu i dva navijača zagrebačkog Dinama uhićena su nakon što je u huliganskom nasilju u Ateni ubijen 29-godišnji navijač AEK-a. Bad Blue Boysi strahuju da im u zatvorima prijeti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što prije vrate kući.

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

“Sve je na Grčkoj”, rekao je novinarima Malenica. “Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku”, dodao je.

Po njegovim riječima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz kaznene evidencije za uhićene hrvatske državljane ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.

No, za potrebe obrane nekih od njih podatke je zatražilo hrvatsko veleposlanstvo u Ateni. Tako je utvrđeno da 47-ica nisu, a jedanaestorica jesu ranije počinili kaznena djela, no Malenica nije mogao precizirati koja.

Uvjeravajući da vlada čini sve što je u njezinoj moći, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atenu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebao dodatno unaprijediti komunikaciju s grčkim vlastima.

“Jako smo zadovolji s tom komunikacijom. Vjerujemo u ono što dolazi od grčih vlasti, a ne u ono što dolazi iz medija. Grčka je pravna država u kojoj je pravosuđe neovisno”, istaknuo je.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision