Nedjelja, 31. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Januara. 2021. Zanimljivosti
Grah – zdrava i hranjiva namirnica

Mahunarke su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao tzv. lužnata hrana, sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu djece. Mahunarke se odlično slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obrok i bez mesa.

Među mahunarkama najrasprostranjeniji je svakako grah. On ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kalorija, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, suho meso).

Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima: natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom… Ne sadrži velike količine vitamina, ali klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.

Dokazano je da grah snižava holesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision