Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Građani svakako na gubitku jer su vekne sve manje: Hoće li BiH ograničiti cijenu kruha

Dok je u susjednoj Srbiji donijeta odluka kojom je propisana maksimalna maloprodajna cijena kruha, građani Bosne i Hercegovine sve tanjih novčanika, na tu mjeru i dalje čekaju. 

Ukidanje PDV-a

Vlada Federacije BiH cijenu kruha je pokušala ograničiti kroz ograničenje marže koje je na snazi do kraja godine, dok se u Republici Srpskoj uzdaju u solidarnost trgovaca.

– Kada je došlo do smanjenja cijena goriva, odnosno energenata i brašna kao što je sad, i jedno i drugo je došlo do smanjenja, cijene pekarskih proizvoda ostale su iste, čak su se pojavili neki sa novom cijenom – ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

Već od ranije poznat je stav pekara da oni ne podržavaju ograničavanje cijena. Rješenje vide u ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, ili uvođenju diferencirane stope PDV-a.

– Mi je znamo postaviti i mi ćemo je formirati, a vi kontrolišite maržu. Na kraju krajeva, zna se kako se to lako može regulisati, ukinete PDV na kruh i sve regulišete jednim potezom. To je prijeko potrebno, to je jedna neminovnost koja će kad-tad morati stupiti na snagu – kaže vlasnik lanca pekara Njegoslav Zagorac.

Ideja o ukidanju PDV-a na kruh primamljiva je i građanima. Ograničavanje cijene, ukidanje, diferencirana stopa PDV-a ili bilo koje treće rješenje u praksi je teško sprovodivo, kažu ekonomisti.

Paušalne odluke

– Mi smo visoko korupmirana zemlja, samo na kruh uvesti diferenciranu stopu značilo bi da bi sve bilo kifle, ne bi bilo kruha. Skloni smo mi malverzacijama. 

Svaka paušalna odluka samo proizvede štetu, vi možete ograničiti cijenu, kog kruha, mi imamo 350 vrsta kruhova, na koji ćete ograničiti, kad se ograniči cijena, prešaltaće se na druge – ističe ekonomistkinja Svetlana Cenić.

Iako cijena kruha za sad miruje, niko ne može sa sigurnošću garantovati da će tako i ostati. Građani kažu da su svakako na gubitku jer su vekne sve manje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision