Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 27° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2021. Zanimljivosti
Grade teleskope za otkrivanje svemirskog otpada

Kina je započela izgradnju novog niza teleskopa koji će se uglavnom koristiti za otkrivanje svemirskog otpada u srednjim i visokim orbitama, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

To je, navodi CMG, prvi put da neka zemlja ili organizacija pravi teleskope isključivo u te svrhe.

Projekat pod nazivom MASTA razvila je Opservatorija ljubičasta planina Kineske akademije nauka. Projekat bi trebalo da bude završen do 2023.

Izgradnja se sprovodi u gradu Lenghu u provinciji Ćinghai na sjeverozapadu Kine, gdje je prosječna nadmorska visina 3.800 metara. Mjesto je odabrano zbog čistog noćnog neba u tom dijelu zemlje.

“Niz teleskopa će moći da otkrije sitne svemirske ostatke i da odredi njihovu orbitu, pružajući tako rana upozorenja i omogućavajući izbjegavanje sudara krhotina koje ugrožavaju bezbjednost svemirskih letjelica”, rekao je istraživač u Opservatoriji ljubičasta planina Lei Čengming.

Grad Lenghu, ukupne površine 17.800 kvadratnih kilometara, nalazi se na 944 kilometra udaljenosti od Sininga, glavnog grada provincije Ćinghai.

Vedre noći u ovom gradu ispunjavaju uslove za mjesto opservatorije svjetske klase. Očekuje se da će Lenghu postati najveća baza za astronomsko posmatranje u Kini i centar za astronomska istraživanja svjetske klase, navodi CMG.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision