Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Marta. 2023. Zanimljivosti
Glavobolja – može li ustaljena pojava biti simptom nečega ozbiljnijeg?

Premda glavobolja može biti simptom bolesti, ona je istovremeno i zasebna pojava s kojom se neurolozi najčešće susreću u kliničkoj praksi. Prvi opisi glavobolje se mogu naći u dokumentima 3.000 godina prije nove ere.

Glavobolja se smatra ustaljenim “medicinskim poremećajem” kojeg prema određenim izvorima osjeti preko 75 posto stanovništva, a neki navode i više. Naime, 90 posto muškaraca i 95 posto žena doživi bar jednu glavobolju u životu, od čega njih trećina ima barem jedan ozbiljan napad.

Zanimljivo, njih svega 5 posto traži medicinsku pomoć te se može reći da su generalno glavobolje nedovoljno prepoznate, dijagnosticirane i liječene.

Prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolja, one mogu biti primarne i sekundarne. Kod sekundarnih postoji osnovni uzrok oboljenja praćen glavoboljama. Naravno, najčešće susretana primarna glavobolja je migrena koju je prvi opisao Aretej iz Kapadokije u drugom stoljeću.

Sam naziv je imao svoju evoluciju: Galen – hemicrania/hemikranos, Rimljani – hemicranium/hemigranea/migranea, Srednja Engleska – megrim, Francuska – migraineur,migraine. Prema definiciji riječ je o primarnoj epizodičnoj glavobolji karakteriziranoj kombinacijama neuroloških, gastroenteroloških i autonomnih promjena.

Migrene su toliko uobičajene koliko su raznolike. Migrena nije samo glavobolja, to je kompleksno neurološko oboljenje koje pogađa više od milijardu ljudi u svijetu. Svaki deseti stanovnik planete pati od ponavljanih napada migrene.

Učestalost migrene je između 15 i 18 posto (do 33 posto) kod žena i 5 i 6 posto (do 13 posto) kod muškaraca, što bi značilo da je u osoba ženskog spola tri puta češća. Kod djece ranije su zahvaćeni muškarci, tada je obično riječ o migreni s aurom, dok su poslije puberteta češće zahvaćene osobe ženskog spola, koje rjeđe imaju auru.

Prvi napad je najčešće u periodu 15. i 25. godine života, po pravilu prije 50. godine života, te svakog pacijenta kod kojeg je prvi napad migrene nastupio poslije tog perioda treba detaljno ispitati i isključiti druge razloge glavobolje. Često je nedijagnostcirana, naročito kod kod muškaraca.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision