Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Region, Vijest dana
Glavni tužilac pisao ICTY: Brammertz zatražio vraćanje Šešelja u Hag

Glavni tužilac Tribunala u Hagu (ICTY) Serge Brammertz zatražio je da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj vrati u pritvor ovog suda.

– Ponašanje optuženog Vojislava Šešelja, nakon što je pušten na uslovnu slobodu, potkopava i same temelje te odluke. Sudsko vijeće, stoga, treba poništiti odluku o uslovnom puštanju izakazati saslušanje čim se on vrati u Hag. Na njemu bi se trebale ispitati i okolnosti svakog daljnjeg eventualnog puštanja Šešelja na uslovnu slobodu – napisao je Brammertz.

Dodao je i da je ovaj ratni zločinac iz pritvora izašao iz „striktno humanitarnih razloga“. Brammertz pojašnjava da je sve gore zdravstveno stanje navelo Sudsko vijeće ICTY da donese odluku o izlasku Šešelja iz pritvora.

– Vijeće je ocijenilo i da će Šešelj poštivati odredbe uslovnog puštanja… no sada se pokazuje da je to uvjerenje bilo potpuno neosnovano. On je u više navrata, čak, izjavljivao da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, a prijetio je i osobama koje su sarađivale s Uredom tužioca (OTP).

Jasno je da njegovo pogoršano zdravlje uopće nije prepreka da javno istupa i daje neprihvatljive izjave, izjave koje su uvrijedljive i zapaljive, koje pogađaju žrtve zločina – naveo je Brammertz u svom pismu.

Zatražio je i da se, nakon što Šešelj bude vraćen u Pritvorsku jedinicu, i on, kao i vlasti Srbije, imaju pravo i obavezu da se izjasne o bilo kakvom narednom eventualnom njegovom puštanju na uslovnu slobodu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision