Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2024. Region
Glasanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova 21. aprila

Centralna izborna komisija Kosova donijela je odluku da se glasanje za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova održi 21. aprila.

Komisija je verifikovala potpise građana koji su podnijeli peticiju da se smjene gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Potpisi su prikupljeni sredinom januara na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova, koje je donijeto kako bi se otvorio put za raspisivanje izbora u opštinama na sjeveru, jer lokalno srpsko stanovništvo nije prihvatilo albanske gradonačelnike.

Šef Sekretarijata Centralne izborne komisije Burim Ahmetaj je rekao da je u opštini Leposavić peticiju za smjenu gradonačelnika potpisalo 3.030 ljudi, od čega je 2.905 verifikovano. Dodao je da ta cifra ispunjava uslov od neophodnih 20 posto potpisa od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Isti uslov je ispunjen i u opštini Zubin Potok – gdje je prikupljeno 1.576 potpisa a verifikovano 1.380, opštini Zvečan – gdje je peticiju potpisalo 1.834 osoba od čega je verifikovano 1.380, te Sjevernoj Mitrovici – gdje je prikupljeno 4.148 potpisa od kojih je verifikovano 3.653.

Da bi predstojeće glasanje za smjenu gradonačelnika bilo uspješno, potrebno je 50 posto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Srbi su bojkotovali prošle lokalne izbore na sjeveru, zbog čega su krajem maja 2023 na vlast došli albanski gradonačelnici, što je podiglo tenzije.

Peticiju za smjenu albanskih gradonačelnika su potpisali i predstavnici Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Upravo ova stranka je pozvala na bojkot izbora prošle godine, da bi potom uvjetovala svoje učešće na izborima. Međutim, oktobra prošle godine je iznenada saopćila da je spremna da učestvuje na izborima i pozvala na njihovo organizovanje.

Ovakav stav Srpske liste je došao nakon što je oružana grupa Srba napala policiju Kosova u Banjskoj, kada je ubijen jedan policajac. Odgovornost za napad je preuzeo bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision