Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
GENERALNI SEKRETAR NATO-A U BIH

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg doputovao je sinoć u Sarajevo, čime je započeo svoju dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Ovo je njegov prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Nije preciziran razlog njegovog dolaska.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Iz Predsjedništva BiH je da su se sinoć sastali sa Stoltenbergom na radnoj večeri. Bosna i Hercegovina je 2010. godine pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo što predstavlja prvi korak ka prijemu, ali istovremeno ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

U okviru Akcionog plana za članstvo, saradnja zemlje sa NATO je strukturisana kroz Program reformi Bosne i Hercegovine, koji navodi reforme koje vlada namjerava da preduzme i olakšava pružanje podrške NATO-a ovim naporima.Šef NATO će se danas sastati sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto, i ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom. Te sa Krisjanom Šmitom

Generalni sekretar NATO-a je sinoć, odmah po dolasku, prisustvovao radnoj večeri sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović.

Tokom svog boravka, Stoltenberg bi trebalo da se sastane i sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i da posjeti sjedište NATO štaba u Sarajevu.

Njegova posjeta dolazi uoči sastanka ambasadora država članica NATO-a, planiranog za polovinu decembra, takođe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Nakon naše zemlje, generalni sekratar NATO-a otputovaće u posjetu Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision