Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Oktobra. 2023. Svijet
Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom traži hitno humanitarno primirje u Gazi, BIH za rezoluciju, Hrvatska protiv

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sa 120 glasova “za” rezoluciju koju je predložio Jordan, a koja poziva na hitno humanitarno primirje u Gazi. Među članicama koje su podržale rezoluciju je i Bosna i Hercegovina.

Četrnaest članica UN-a glasalo je protiv rezolucije, uključujući Izrael, SAD, Mađarsku, Austriju, Hrvatsku i Fidži.

Četrdeset pet je bilo uzdržano, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Ukrajinu, Tunis, Japan, Indiju i Njemačku.

Neobvezujuća rezolucija usvojena je na prijedlog blizu 50 država, uključujući Tursku, Palestinu, Egipat, Jordan, Saudijsku Arabiju i UAE, a poziva na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje“ i zahtijeva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i “kontinuirano, dovoljno i nesmetano“ pružanje osnovnih zaliha i usluga u Pojasu Gaze.

Rezolucijom su osuđeni “svi akti nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve akte terora i neselektivne napade, kao i sve akte provokacije, ranjavanja i razaranja“.

Kanadski amandman koji poziva na rezoluciju kojom se osuđuje Hamas i “uzimanje talaca“ nije usvojen. Dobila je 85 glasova za, 55 protiv, uz 23 suzdržana, dakle nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision