Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2024. Svijet
General major izraelske vojske: Rat u Gazi je izgubljen i besciljan, Hamas i dalje djeluje

General major IDF-a Israel Ziv, bivši šef Operativne direkcije IDF-a je gostujući na radijskoj emisiji kazao da Hamas nije uništen i da je organizacija živa i još uvijek funkcioniše.

Ziv je objasnio da akcije u bolnici Shifa znači da u praksi Hamas ostaje pod kontrolom tog područja i da je situacija slična i u drugim bolnicama.

“Postoje i druge bolnice u sjevernoj Gazi. Hamasove vojne sposobnosti su zaista oštećene, nesumnjivo eliminirani od strane IDF-a, ali još uvijek imaju hiljade terorista. Teritorija u smislu civilne kontrole ostaje u rukama Hamasa; organizacija je živa i još uvijek radi”, kazao je Ziv

Na pitanje da li je bilo ispravno povući većinu IDF trupa iz Gaze, Ziv je odgovorio: “U nedostatku politike, šta IDF treba da radi? U ovom ratu smo preko pet mjeseci bez ikakvog predvidivog političkog cilja. Recimo da smo ostali do sada. Šta je sljedeće?Č ak i da smo ostali i proglasili da smo okupatori postali bismo nova vlada u Gazi.Izrael bi trebao uspostaviti civilni,policijski i sigurnosni sistem i voditi računa o raznim stavrima. Ono što nam se dogodilo nije samo situacija s Hamasom. Nedostatak donošenja odluka s naše strane je najozbiljnija stvar.”

Ziv je kasnije prokomentarisao odluku Kanade da zaustavi isporuke oružja Izraelu i kazao da je Izrael u sredini ozbiljne međunarodne krize i da se ne sjeća da je tako bilo ranije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision