Subota, 12. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton -6° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2020. USK
Gdje sa migrantima ako se zatvori kamp Lipa?
Već smo pisali i govorili  o najavi odlaska šefa misije IOM-a Peter van Der Auweraert-a i o mogućim scenarijima po pitanju daljnih zbivanja i kretanja migranata iz kampa Lipa.

Postalo je upitno finansiranje prihvatnog kampa Lipa i od naših institucija se očekuje da se ozbiljnije prihvate rješavanjem ovog problema.

Najavljena je mogućnost da migranti počnu napuštati ovaj kamp gdje ih je smješteno oko 1500, a ako se uzme u obzir da ih je najmanje još toliko van kampa, lako je zaključiti šta nas očekuje u narednom periodu, a posebno kada se uzmu u obzir hladni zimski uvjeti.

Jučer su zabilježene kolone migranata koje iz pravca Gorjevca idu prema Bihaću, a s obzirom na blizinu državne granice, priliv novih migranata može se očekivati i na području Velike Kladuše.

Pojačane su i aktivnosti na krijumčarenju migranata zbog čega je nedavno poduzeta i akcija policijskih službenika pod nazivom ¨Lipa¨, što također, ukazuje na ozbiljnost situacije.

Sa nekim šatorima u kampu se već krenulo u demontažu iako su migranti još uvijek prisutni. Iz IOM-a nema zvaničnog saopćenja po pitanju razvoja budućih događaja. Uslovi boravka u ovom kampu ne ispunjavaju ni minimum potrebnog za zimske uvjete.

Ono što sa sigurnošću možemo očekivati jeste da će migranti potražiti sklonište u napuštenim objektima, a vjerovatno i u praznim kućama ljudi iz dijaspore što će dodatno usložnjavati sigurnosnu situaciju na području USK.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision