Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2023. Zanimljivosti
Gdje otići na odmor u jesen

Za one koji bi negdje da otputuju na jesen, ali još nisu odlučili šta im je najprimamljivije, bilo da je u pitanju kraće ili duže putovanje, donosimo nekoliko zanimljivih destinacija.

Tako, na primjer, turističke agencije iz Banjaluke, Bijeljine, Sarajeva i drugih bh. gradova nude tokom septembra, oktobra ili novembra odlazak u evropske gradove koji se mogu pohvaliti bogatom istorijom, arhitektonskom ljepotom, hranom itd. 

Građani mogu birati trodnevne ili višednevne aranžmane, te da li žele putovati autobusom ili avionom. Naravno, avionske karte su skuplje, no može se naći nešto za svačiji džep.

Tako se, između ostalog, iz bh. gradova može otputovati u Minhen, Budimpeštu, Beč, Bratislavu, Lisabon, Istanbul i Veneciju.

Svaki od ovih gradova je poseban po nečemu, a u nastavku možete pročitati šta sve možete posjetiti prilikom obilaska.

Minhen

Posljednji dani septembra rezervisani su za “Oktoberfest”, najveći festival piva na svijetu, koji svake godine posjeti nekoliko miliona ljudi. Poznato je da se tokom ove manifestacije popije nekoliko miliona litara piva i pojede par tona hrane, a u tom periodu Minhen živi za dobru zabavu.

Na “Oktoberfestu” možete uživati u različitim vrstama piva, isprobavati tradicionalne bavarske poslastice, ali i učestvovati u raznim aktivnostima.

Početak jeseni u Minhenu obično donosi ugodno vrijeme s umjerenim temperaturama i manje kiše, što stvara odlične uslove za šetnje i istraživanje poznatih atrakcija.

Inače, iz grada se lako mogu organizovati i izleti do bavarskih dvoraca, uključujući i čuveni dvorac Neuschwanstein.

Budimpešta

Glavni grad Mađarske je među vodećim evropskim metropolama koje zadnjih godina postaju velika turistička atrakcija. Budimpešta nudi sve, počevši od bogate kulturne i istorijske zaostavštine, arhitektonskih ljepota, ali i unikatne i prepoznatljive mađarske kuhinje, dok je poznata i po odličnom noćnom provodu.

“Kraljica Dunava”, kako je zovu, locirana na obje obale ove rijeke, nekada je bila razdvojena na Budim i Peštu, a veliki parkovi i nezaobilazni mostovi dali su Budimpešti nadimak Pariz istočne Evrope.

Za one koji se odluče da odmor provedu u Budimpešti, samostalno ili sa vodičem, mogu obići, između ostalog, Peštu, Trg heroja, Andraši bulevar, Hunjadijevu tvrđavu, Narodni parlament, Vaci ulicu, a na budimskoj strani Ribarske kule, crkve Sv. Matije, Citadele, Kraljevskog dvorca.

Prepoznatljiva je i jedinstvena mađarska kuhinja, dobra vina, a interesantno je da Budimpešta ima više od 120 termalnih izvora, koji se koriste još od rimskog doba.

Beč

Očaravajuća arhitektura i bogata kulturna ponuda nekada carskog grada čine Beč jednom od omiljenih turističkih destinacija u svijetu.

Beč nije samo grad valcera, predivnih dvoraca i izuzetnih muzeja, već i mjesto u kome se može posjetiti, po mnogima, najbolji zoološki vrt u Evropi, lavirint dvorca Šenbrun, kao i zabavni park Prater.

Osim svima poznate bečke šnicle, kobasica i rebaraca, grad je poznat i po slatkišima, zaher torti, štrudli od jabuka, Mocart kuglama, a nezaobilazno je pivo. 

Od zanimljivijih lokacija ističe se dvorac Šenbrun, nekada ljetna rezidencija Habzburgovaca, kao najposećenija turističku atrakcija, zatim dvorac Belvedere, koji čine dvije palate – Gornji i Donji Belveder, te Hofburg, kao veliki kompleks rezidencija moćnog Habzburškog carstva u centru Beča, koji je nastao u periodu od 13. do početka 20. vijeka, brojne muzeje.

Osim toga, u Beču možete i šopingovati u poznatoj ulici Mariahilferstrasse u centru grada.

Bratislava

Bratislava je idealno odredište za izlet, ali može biti zanimljiva i za višednevnu posjetu, a s obzirom na to da je udaljena oko sat vremena vožnje od Beča, oni koji se odluče da posjete austrijsku prijestonicu usput mogu posjetiti i ovaj grad.

Smještena na obalama Dunava, na istočnoj strani, u gradskom jezgru, nalaze se kulturno-istorijske građevine, dok je sa zapadne strane noviji dio grada, poznat kao Petržalka, koji je moderan, a prepoznatljiv je po brojnim neboderima i stambenim blokovima.

Ovaj grad je prepoznatljiv po znamenitostima: Bratislavski dvorac, Primatova palata, Plava crkva i drugim.

Ko se odluči da posjeti Bratislavu, preporuka je da se probaju domaća jela, i to Bryndzové halušky, njoke od krompira s ovčjim sirom i prepečenim komadićima slanine, zatim kapustnica, supa od zelja s kobasicom, ali i neizostavni gulaš.

Lisabon

Jedan od najljepših i najautentičnijih glavnih gradova Evrope, Lisabon, grad sa dušom i muzikom fada, od 1256. godine je prijestonica Portugala.

Nalazi se na sedam brežuljaka, među kojima se ističe Monsanto sa 226 metara nadmorske visine. Za Lisabon se zna da je prijestonica sa najviše sunčanih dana u Evropi, tako da će sigurno očarati one koji jesenje dane odluče da provedu upravo tu.

Ono što svakako treba obići su ulice Alfame, kao najstarijeg dijela Lisabona, zatim Bairro Alto, živopisan kraj u čijim se tradicionalnim kafanama na najbolji način može doživjeti fado, ali preporuka je da se obiđu i znamenitosti istorijskog predgrađa Belem, te istoimena kula. 

I njihovi tramvaji su prepoznatljivi i prava su atrakcija, jer su najčešće sa jednim vagonom u žutoj i crvenoj boji, zbog čega ljudi rado zastanu da se fotografišu.

Istanbul

Istanbul je jedini grad koji leži na dva kontinenta, Evropi i Aziji, a bio je prijestonica tri imperije, Rimske, Vizantijske i Otomanske, što je samo jedan od razloga zbog kojeg brojni turisti hrle da ga posjete.

Iako nije glavni, on je najveći grad Turske, koji leži na sedam brda, te je skladan spoj istoka i zapada na Mramornom moru.

Oni koji su ga posjetili kažu da, kada jednom zakoračite ulicama Istanbula, osjetite duh grada starog hiljadama godinama, o čemu svjedoče i ostaci duge i bogate istorije.

Od brojnih zanimljivosti, preporuka je da se posjete Aja Sofija, palata Topkapi, Plava džamija i Grand Bazar, a oni koji žele mogu i samostalno da istražuju grad, odu na vožnju brodom kroz Bosforov moreuz i Crno more, te se cjenkaju na poznatoj Velikoj tržnici.

Venecija

Grad iznikao na 118 ostrva i ispresijecan sa više od 170 kanala, koji su spojeni s više od 350 mostova, već vijekovima oduševljava svojom jedinstvenošću i nevjerovatnim građevinama.

Venecija je prepoznatljiva po gondolama i gondolijerima koji plove ovim kanalima, a svako ko je posjetio kaže da bar jedanput treba ploviti njima da bi doživljaj bio potpun.

Mostovi, palate, trgovi, kule koje već vijekovima stoju tu, te Kanal Grande, kao najduži kanal, ujedno je i njihova najpoznatija “ulica”, koja presijeca stari dio grada na dva dijela.

I Trg svetog Marka je popularna turistička atrakcija i jedan od simbola grada, a tu su i Kula svetog Marka, kao najviša građevina u Veneciji, Duždeva palata, zatim crkve, katedrale, Most uzdaha i brojne druge građevine.  

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision