Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Gdje je BiH na evropskom putu?

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, ali kad – to nije poznato ni nakon ovosedmičnog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, održanog u Sloveniji. Najznačajnija pojedinost tog skupa je to što se u dokumentu jasno pominje pojam proširenja jer je postojala bojazan da zemlje članice Unije neće postići saglasnost o tom dijelu deklaracije zbog neskrivenog protivljenja nekih zemalja nastavku proširenja. Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel bila je protiv određivanja fiksnih datuma za članstvo balkanskih država.

Gdje je Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu nakon samita u Sloveniji, strahovanjima da su regionalni projekti poput “Otvorenog Balkana” pokušaj svojevrsne kompenzacije za izostanak jasne vizije članstva balkanskih zemalja u Evropskoj uniji ili politički čak i nešto opasnije, o novoj američko-evropskoj diplomatskoj inicijativi i najavljenim sankcijama za funkcionere i političare koji koče evropski put zemlje,

Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedina zemlja koja nema kandidatskog statusa, a kamoli otvorenih pretpristupnih pitanja. To je jedna tužna, žalosna stvar, tako da ništa tu ne može nadomjestiti da li je napisana mogućnost pristupanja ili nije napisana. To je jedna tragedija da se naši političari nisu potrudili da se ispuni nijedno od 14 pitanja, a njihov osnovni problem, detektovan od međunarodne zajednice, je bio da se mora stati ukraj kriminalu i korupciji kroz javne nabavke. Oni nisu željeli to da usvoje. Ogroman je bio kriminal i korupcija, koje je Evropska Unija detektovala u Bosni i Hercegovini u toku pandemije. Faktički, novci koje smo dobivali od Evropske Unije kao pomoć, su završili – vidi se kroz ove broje afere – u privatnim džepovima. Tako je, nažalost, potvrđeno ono što je očekivano, što se govorilo u kuloarima u Briselu, da je region kolateralna šteta političara unutar Bosne i Hercegovine, koji su kriminalom i korupcijom faktički doveli region u ovu situaciju”.-navode dobri poznavaoci prilika u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision