Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
FUP-ov izvještaj protiv čelnika sarajevskog aerodroma – Krivična prijava protiv predsjednika N/FS BiH Elvedina Begića

Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ivana Veličana, direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Bakira Karahasanovića, bivšeg direktora aerodroma, te Elvedina Begića, aktuelnog pomoćnika direktora sarajevskog aerodroma i predsjednika Fudbalskog saveza BiH. Sva trojica su osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi, čime su Međunarodnom aerodromu Sarajevo nanijeli štetu od 1,7 miliona maraka.

Pomoćnik direktora Sarajevskog aerodroma i predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić jutros je saslušan u FUP-u, ali je uspio izbjeći kamere FTV-a. Dan ranije iskaz je dao i direktor Aerodroma Ivan Veličan. Begić i Veličan, zajedno sa bivšim direktorom Aerodroma Bakirom Karahasanovićem, osumnjičeni su za više krivičnih djela.

Istragom su utvrđene nezakonitosti prilikom provođenja javne nabavke za izgradnju objekta za smještaj avio-cateringa i restorana društvene ishrane, zaključenja ugovora sa preduzećem – izvođačem radova u vrijednosti višoj od 2.500.000 KM sa PDV-om, a da pritom nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za njegovo građenje, te isplate avansa istom preduzeću u iznosu od preko 460.000 KM sa PDV-om, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Ovaj sumnjivi posao, netom nakon općih izbora početkom 2011., u ime Aerodroma ugovorio je bivši direktor Bakir Karahasanović. Posao je povjeren građevinskoj kompaniji Butmir, čiji je vlasnik jedan od aktera afere Reket u kojoj su pod istragom bili čelnici SDP-a. Nakon što je iste godine Vlada FBiH smijenila Karahasanovića, a na njegovo mjesto imenovala Ivana Veličana, donesena je odluka o promjeni namjene objekta, a za svrhe gradnje objekta, Aerodom je ukupno isplatio više od 700.000 KM firmi Butmir.

Osim ovog posla, direktori Aerodroma su prijavljeni i za nezakonito zapošljavanje. Tako su posao dobili, između ostalog, Samra Budimlić-Ahmethodžić, sestra bivšeg kantonalnog ministra policije Muhameda Budimlića, sin inspektora SIPA-e Slađana Čerkeza, kao i sestra Midhata Terzića, direktora Sarajevo-osiguranja, dok je za direktora marketinga u ovom javnom preduzeću imenovan sin generalnog direktora Ivana Veličana.

Utvrđeno je, kako se navodi, i da je zapošljavanje u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo u vremenskom periodu 2011.-2012. godina vršeno suprotno propisima koji regulišu navedenu oblast. Na nezakonit način su zaposlene najmanje 33 osobe, po principu „neposredno poznati kandidat“ na preporuke direktora sektora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, čime su uskratili i ograničili pod jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenim osobama koje se vode na evidencijama nezaposlenih osoba nadležnih službi za zapošljavanje. Ukupna šteta pričinjena JP Međunarodni aerodrom Sarajevo naprijed opisanim postupanjem odgovornih osoba iznosi najmanje 1.735.000 KM.

Nadalje, istragom su utvrđene i nezakonitosti u postupanju odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a vezano za postupanje po Zaključku Vlade FBiH i otpisu dugovanja prema JP B&H Airlines u iznosu od 1.923.683,44 KM, s obzirom na to da odgovorni nisu zaštitili imovinu JP Međunarodni aerodrom Sarajevo od gubitaka aktiviranjem naplative mjenice JP B&H Airlines u iznosu 1.200.000 KM, čime su oštetili JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za navedeni iznos.

Istragom je utvrđeno i nesavjesno postupanje odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo prilikom planiranja i otvaranja carinskog skladišta – bescarinske prodavnice CD Shop u Sarajevu, a kom prilikom je preduzeću prouzrokovana šteta u iznosu od najmanje 44.000 KM, kao i prilikom zaključivanja štetnog ugovora sa jednim preduzećem iz Sarajeva, što je za posljedicu imalo štetu i iznosu od najmanje 27.000 KM.

Tokom rada na ovom predmetu, policijski službenici Federalne uprave policije su ostvarili saradnju sa Vladom FBiH, Uredom za reviziju institucija FBiH, Finansijskom policijom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim policijskim i javnim organima, navodi se u saopćenju Federalne uprave policije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision