Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Maja. 2016. Zanimljivosti
Francuzi zabranili poslodavcima da radnicima šalju poslovne e-mailove nakon radnog vremena

Ništa ne može pokvariti opušteni vikend kao e-mail od šefa. Čak i ako ne planirate odgovoriti na njega do ponedjeljka, stvara vam pritisak i čini da se ne možete opustiti. To znaju i Francuzi, pa su odlučili uzeti stvar u svoje ruke.Francuska je osmislila odličan način da tome stane u kraj, donijevši zakon koji zabranjuje slanje poslovnih e-mailova izvan radnog vremena.

Ukoliko živite u Francuskoj i imate kompaniju od 50 ili više uposlenika, ne smijete im slati poslovne e-mailove nakon što radno vrijeme završi.

Zakon je donesen u svjetlu dokaza o tome kako digitalno doba ljudima onemogućava da se distanciraju od posla u slobodno vrijeme. A slobodno vrijeme treba da postoji.

“Brojne su studije pokazale kako je stres sveprisutan. Uposlenici fizički napuštaju radno mjesto, ali ne i psihički, oni su mentalno i dalje tu. Ostaju zakačeni za svoju elektronsku uzicu, kao pas. Mailovi, poruke… sve to čovjeku onemogućava da se zaista opusti”, kaže Benoit Hamon iz Francuske nacionalne skupštine.

I iako novčane kazne za one koji se ne pridržavaju ovog zakona ne postoje, kompanije će imati određene “povelje o nekažnjavanju” ukoliko budu slijedile zakon.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision