Ponedjeljak, 22. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Februara. 2021. Svijet
Francuski mediji: O vakcinama, nekorisnim savjetima i prevarama

Da li se bivši predsjednik Nicolas Sarkozy vakcinisao preko reda, zašto su pregovori Evropske unije s farmaceutskom industrijom tajni, zašto je organizacija vakcinalne kampanje bila prepuštena američkom savjetodavnom kabinetu?

Francuski mediji otkrili su da je Nicolas Sarkozy, bivši predsjednik Francuske (2007-12) primio vakcinu protiv COVID-19 još u januaru, iako se po kalendaru zdravstvenih vlasti do marta vakcinišu isključivo građani stariji od 75 godina, medicinsko osoblje i lica starija od 65 godina sa teškim patologijama.

Bivši predsjednik Sarkozy ima 66 godina. Postavilo se pitanje da li je vakcinisan preko reda? Svi mediji prenijeli su odgovor koji je ministar zdravlja dao na konferenciji za štampu: “Za Nicolasa Sarkozyja, kao i za bilo kojeg drugog francuskog građanina, važi načelo prava na medicinsku tajnu. Dakle, nije moje da znam da li je vakcinisan preko reda. Svi moramo da poštujemo pravila… Bez komentara, dakle.“

Javni radio servis France Info objavio je zatim da je Sarkozy, uprkos svojim godinama, dobio injekciju na osnovu recepta ljekara, zbog, kako je navedeno, “visoko rizične patologije“, čiji detalji nisu precizirani.

Ova kratka informacija nije, međutim, smirila nezadovoljstvo građana starih između 65 i 74 godine koji su stavljeni na listu čekanja iako imaju ozbiljne zdravstvene probleme, kao, na primjer, dijabetes – kako pokazuje reportaža emitovana na France Info.

Sve što je vezano za temu vakcina – izgleda da je komplikovano. Vakcina nema dovoljno. Glavni snabdjevači, sa kojima je Evropska unija potpisala ugovore, kasne sa isporukama.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision