Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2016. Svijet, Vijesti
Francuska i Njemačka dobile podršku u stvaranju ‘odbrambene unije’

Francuska i Njemačka dobile su snažnu podršku više država članica i institucija Evropske unije za plan hitnog stvaranja “odbrambene unije”, neke vrste “evropske armije”, stalne udružene vojne strukture više članica EU s jakim snagama za brzo reagovanje i štabom u Briselu. Cilj je da se otjelotvori najnovije geslo lidera EU “Evropa štiti” i takvim jakim političkim i opipljivim potezom osujete dalje rastakanje Unije i posljedice po Evropu mogućeg dolaska Donalda Trumpa na predsjednički položaj u SAD. “Stvaramo odbrambeni Šengen”, poručile su ministarke odbrane Njemačke i Italije Ursula von der Leyen i Roberta Pinotti, navodeći da će tu “stalnu odbrambenu strukturu” činiti tvrdo jezgro onih članica Unije koje to žele i sposobne su, a jasno je da najmoćnije armije i vojne kapacitete imaju Francuska, Njemačka i Italija.

Vlada Velike Britanije, zbog čijeg izlaska iz članstva Unije je sad moguće razgovarati o “evropskoj odbrani”, odmah je poručila da će, dokle god bude u članstvu, kao i ranije stavljati veto na tu “evropsku armiju”, s obrazloženjem da to znači odvajanje od NATO i SAD. U raspravi i mislima vođa EU na nedavnom samitu u Bratislavi je bila i mogućnost da na predsjedničkim izborima u Americi pobijedi “anti-evropski” Donald Trump. Toga se pribojavaju mnogi u EU, jer smatraju da on želi da oslabi savezništvo u NATO, povuče bar dio američkih snaga iz Evrope, dovede u pitanje ionako sporne pregovore EU i SAD o slobodnoj trgovini i investicijama i više se okrene unutrašnjim problemima Amerike nego djelovanju u svijetu.

Trump nije birao riječi u kritici, pa i pogrdnim porukama EU i njenim liderima zbog izbjegličke krize, nesloge i krize unutar Unije, pa je EU čak nazvao “paklenom traljavom kućom”, a rekao je i da treba da se najprije vidi koliko su baltičke zemlje zaslužile da ih SAD i NATO brane od nekog spoljnog napada. Francuski predsjednik Francois Hollande jasno ciljajući na strah Evropljana od dolaska Trumpa na vlast u Americi, na samitu EU u Bratislavi bez uvijanja rekao je da “Francuska i Evropa moraju da budu osposobljene da obezbjede sopstvenu odbranu u okviru savezništva u NATO s američkim partnerima”. “Svi moraju znati da, ako SAD izaberu da se udalje, Evropa mora biti sposobna da se sama brani”, rekao je Hollande.

Francuski predsjednik, sažimajući i stavove drugih vođa EU, također je upozorio da je “Evropa na raskrsnici između razlabavljivanja, raspada”, a da Evropljani traže bezbjednost i zaštitu granica i svojih ekonomskih i trgovinskih interesa, isto kao i zaštitu sopstvenih vrijednosti, kulture”. Prema francusko-njemačkom planu usvojenom na susretu vođa EU u Bratislavi, na umu nije istinska “evropska armija”, niti odvajanje od NATO i zabijanje glogovog kolca u strateško savezništvo s Amerikom, nego je cilj objedinjavanje nekih nacionalnih vojnih snaga s jednim štabom i “operativnim kapacitetom”. Riječ je o jasnoj riješenosti Njemačke, Francuske i još nekih članica EU da se objedinjavanjem dijela nacionalnih snaga i političko-vojnog odlučivanja u jedinstvenom štabu u Briselu, stvori daleko zbijenija “odbrambena struktura EU” koja će moći da i izvan Evrope brani interese evropske dvadesetsedmorice, gdje god oni bili ugroženi. Zamišljena “stalna odbrambena struktura”, što i pravno omogućavaju odredbe temeljnog EU Ugovora iz Lisabona, bila bi jedinstvena multinacionalna snaga jačine divizije, a sastavljena od već postojećih “borbenih grupa”, bataljona koji su dosad slabo korišteni, a u stvari su evropske snage za brzo reagovanje. Štab u Briselu, vezan za čelnicu Evropske bezbjednosne i odbrambene politike Federicu Mogherini, imao bi oko 100 oficira iz više zemalja, ali bi ključne političke odluke donosilo Vijeće ministara EU, a jednom godišnje i lideri Unije. Zaštita spoljnih granica Unije je važan zadatak koji bi imale takve snage, ali i njihovo djelovanje u operacijama zaustavljanja terorista, ilegalne imigracije i suzbijanje gusarskih napada na području Adenskog zaljeva, kao i drugdje gdje budu ugroženi interesi EU.

federalna.ba/Beta

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision