Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Marta. 2023. Region
Fon der Lejen: Želimo približiti zemlje zapadnog Balkana što brže je moguće EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) ocijenila je da je sada ključni trenutak za postizanja dogovora između Srbije i Kosova i rješenje međusobnih pitanja jer je to vrlo važno za proces proširenja, ali i postizanja stabilnosti Evrope.

Kazala je to Feni predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen u intervjuu koji je organizirala Evropska Redakcija (European Newsroom – ENR), naglašavajući da je rat u Ukrajini istaknuo stratešku važnost proširenja Evropske unije.

Dijalog Srbije i Kosova

– Poznato vam je da želimo približiti naše zemlje partnere sa zapadnog Balkana što je bliže i što brže je moguće Evropskoj uniji – dodala je Fon der Lejen.

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, kaže da postoji plan Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine “na stolu” zbog čega smatra da je sada trenutak da se razumije važnost postizanja dogovora za obje strane.

– Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije. Nadam se zato da će uoči novih razgovora obje strane biti vrlo konstruktivne – stava je predsjednica Komisije.

Na pitanje da li će biti posljedica ako dogovor ne bude postignut, Fon der Lejen je kazala da je potrebno prvo pokušati pronaći rješenje, a onda pogledati rezultate.

Ključne sirovine

Predsjednica je u okviru intervjua govorila i o temama predstojećih sastanaka Komisije planiranih za ovu sedmicu.

Naime, Evropska komisija trebala bi danas objaviti prijedloge dva zakonodavna akta, jedan o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova, a drugi o ključnim sirovinama, koje su potrebne Uniji da bi dostigla cilj o nultoj neto emisiji do 2050. godine.

Kako je planirano rasporedom sjednica Komisije u četvrtak na sastanku u Briselu, Komisija će objaviti prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost ekonomije.

Uvođenje čiste tehnologije

Predsjednica Komisije Ursula fon der Leyjn kazala je da je u pitanju paket koji se fokusira na uvođenje čiste tehnologije kako bi se postigli ciljevi za smanjenje emisija štetnih plinova, dostizanje ciljeva iz sporazuma o klimatskim promjenama i sveukupnog smanjenja na štetnog uticaja na životnu sredinu kroz podizanje stepena energetske efikasnosti.

– To je rapidno rastuće tržište i očekuje se da će doživjeti trostruki rast u vrijednosti do 2030. godine i to je jedan fokus da donesemo zakone u tom smjeru, a drugi je da postignemo našu jedinstvenu konkurentnost – pojasnila je.

Paket koji će predstaviti, tvrdi Fon der Lejen, će pokazati da je moguće smanjiti emisije i imati strategije jer postoji globalna potreba za zelenom energijom, a Evropska unije želi ostati lider u toj oblasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision