Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Augusta. 2022. Svijet
Finski ministar odbrane o ulasku u NATO: Moguće je odugovlačenje, moramo biti psihički spremni

Ministar odbrane Finske Antti Kaikkonen analizirao je trenutno sigurnosno-političku situaciju u ovoj državi te se osvrnuo na eventualni datum kada bi Finska mogla postati punopravna članica NATO saveza.

Članstvo Finske u NATO-u trenutno je u procesu ratifikacije, a svaka od država kroz parlamente mora odobriti ulazak Švedske i Finske u ovu vojnopolitičku alijansu.

Za sada, 23 države su ratificirale članstvo ovih zemalja u NATO-u, dok se čeka odluka još sedam članica. Prema zvaničnim podacima, Finska i Švedska još uvijek čekaju odluke parlamenata Španije, Portugala, Grčke, Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Turske.

“Mi smo prilično dobro svjesni napretka u parlamentarnom procesu svake od preostalih zemalja”, rekao je ministar odbrane.

Kada je riječ o datumu ulaska Finske u NATO, Kaikkonen je govorio o nekoliko opcija.

“U najboljem slučaju, Finska će za nekoliko mjeseci, pa i do kraja godine biti punopravna članica NATO-a. Međutim, moguće je očekivati da će se proces odugovlačiti. Trebamo biti psihički spremni za to”, pojasnio je.

Između ostalog, ministar odbrane je govorio i o odnosima Finske i NATO-a.

“Učešćem u operacija u Afganistanu, Finska je stekla reputaciju uvaženog i pouzdanog partnera. Bilateralna i multilateralna odbrambena saradnja se produbila, a naš status zemlje partnera NATO-a porastao je na visok nivo”, zaključio je ministar odbrane Antti Kaikkonen.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision