Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2023. Sport
FIFA oduzela domaćinstvo Svjetskog prvenstva još jednoj zemlji

Peru je postao druga zemlja u posljednjih nekoliko sedmica kojoj je oduzeto pravo domaćina FIFA turnira.

Vladajuće fudbalsko tijelo u ponedjeljak je reklo da južnoamerička država nije ispunila infrastrukturne obaveze uoči Svjetskog prvenstva za igrače do 17 godina.

FIFA je izjavila da se U-17 turnir još uvijek održava od 10. novembra do 2. decembra ove godine.dodajući da će njeno Vijeće odrediti novog domaćina, prenosi Sport Klub.

“Ovaj potez je napravljen s obzirom na nemogućnost zemlje domaćina da ispuni svoje obaveze u pogledu dovršetka infrastrukture potrebne za održavanje turnira”, stoji u saopćenju FIFA-e.

“Unatoč vrlo pozitivnom radnom odnosu između FIFA-e i Peruanskog fudbalskog saveza (FPF), utvrđeno je da sada nema dovoljno vremena da se osigura potrebno ulaganje i dovrši potreban posao s peruanskom vladom prije datuma početka turnira”.

Peruanski savez je primio na znanje FIFA-ino saopćenje, braneći se da je Peru nedavno bio pogođen katastrofalnim nepogodama.

“Odluka se temelji na kašnjenju u početku izvođenja radova na sportskoj infrastrukturi … uz nedavne vremenske nepogode u Peruu koje su prouzročile štetu i pogodile mnoge obitelji”, stoji u saopćenju FPF-a.

Sjevernu regiju Perua pogodile su bujice kiše prošlog mjeseca usred ciklona Yaku, što je dovelo do toga da su domovi i automobili ostali zatrpani blatom, a usmrćeno je najmanje šest osoba.

Peruanski savez je dodao da su s FIFA-om radili na “operativnoj organizaciji” događaja, dok se vlada Perua usredotočila na ulaganja u infrastrukturu javnih dvorana.

“Unatoč spremnosti državnih tijela da ispune obveze koje je kao država preuzela pred FIFA-om, njezina provedbena jedinica nije uspjela ispoštovati procese u zadanim rokovima”, objavio je FPF.

Prošlog mjeseca Indoneziji su oduzeta prava domaćina Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina, nakon negodovanja nekih političara u većinski muslimanskoj zemlji zbog sudjelovanja Izraela.

Oba su turnira prvotno trebala biti održana 2021., ali su pomaknuta za 2023. godinu zbog pandemije COVID-19.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision