Utorak, 26. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Federalni Parlament o posljedicama epidemije na privredu i zdravstvo

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatraće danas na onlajn sjednici informaciju federalne Vlade o posljedicama epidemije virusa korona na privredu i zdravstvo ovog entiteta.

Iz Parlamenta FBiH saopšteno je da će na današnjoj sjednici, prema predloženom dnevnom redu, po hitnom postupku biti razmatran i Prijedlog zakona o stečaju, koji sadrži zakonska rješenja neophodna za otklanjanje štetnih posljedica u poslovanju po poslovne subjekte nastale kao rezultat pandemije izazvane virusom korona.

Ovim prijedlogom zakona se propisuju potpuno nova zakonska rješenja kojima se uvodi predstečajni postupak kao potpuno nova faza sudskog postupka s ciljem revitalizacije poslovnih subjekata koji se susreću sa određenim poteškoćama u poslovanju.

Prema skraćenoj proceduri, pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona jeste unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve od nasilja u porodici i to na način da se s ciljem zaštite žrtve uvodi novi institut “osoba od povjerenja”.

Na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima, Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, te prijedlog zaključaka o utvrđivanju Programa sprovođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH za period 2021-2024. godine.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o provođenju odluka sudova, te Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH, čiji je predlagač poslanik “Naše stranke” Sabina Ćudić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH trebao bi danas da razmatra i dokument okvirnog budžeta FBiH za period 2021-2023. godine, kao i izvještaj o izvršenju budžeta federalonog Tužilaštva za 2019. godinu.

Početak onlajn sjednice zakazan je za 10.00 časova.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision