Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Fabijus obavjestio Lagumdžiju: Stiže pomoć iz EU fondova

Ministar spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Loren Fabijus poručio je u pismu ministru inostranih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da će određeni evropski fondovi biti snažno angažovani da bi se pružila neophodna pomoć BiH na sanaciji štete od majskih poplava. “Prvenstveno mislim na Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) koji će se, nadamo se, pokazati korisnim za brzu, efikasnu i trajnu obnovu BiH i Srbije. Poruke u tom smeru već su poslane u Evropsku komisiju”, navodi se, između ostalog, u Fabijusovom pismu.
Fabius podsjeća na izjavu francuskog predsednika Fransoa Olanda od 22. maja da je Francuska spremna da organizuje donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH, s ciljem prikupljanja fondova neophodnih za obnovu i oporavak, osim sredstava koja su stavljena na raspolaganje odmah nakon poplava.
Uspjeh ove konferencije, ističe Fabijus, značajan je zbog toga što BiH ne može pravno raspolagati fondovima solidarnosti EU, s obzirom da samo članice EU, ili one koje su započele pregovore o pristupanju, mogu koristiti ovaj instrument koji omogućava Uniji da interveniše u slučaju velike prirodne katastrofe sa teškim posljedicama na uslove života, prirodnu sredinu ili ekonomiju zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision