Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Evropskoj komisiji dostavljen dopunjen akcioni plan za izvoz crvenog mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da su Evropskoj komisiji dostavljeni odgovori na dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi sa ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede usaglasilo odgovore, koji se, prije svega, odnose na obilježavanje životinja, što je bila jedna od glavnih preporuka EU audit tima”, rekao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će Evropska komisija u što skorijem periodu prihvatiti dopunjeni akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

Košarac je dodao da su u tom akcionom planu jasno definisane aktivnosti, nosioci i rokovi za realizaciju aktivnosti.  

“Nadamo se da će Evropska komisija dati zeleno svjetlo za početak realizacije akcionog plana, što će biti dodatni podsticaj i pomoć domaćim poljoprivrednim proizvođačima”, naveo je Košarac.

On je naglasio da je EU važan spoljnotrgovinski partner BiH, te da bi izvoz crvenog mesa na ovo tržište značajno uticao na povećanje ukupnog spoljnotrgovinskog prometa sa EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.  

“Naš cilj je da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo izlazak na veliko evropsko tržište i na taj način dodatno ojačamo konkurentnost domaćih proizvoda”, zaključio je Košarac.  

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision