Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Evropsko vijeće u četvrtak i petak razmatra otvaranje pregovora sa BiH

Lideri Evropske unije će razgovarati o politici proširenja EU, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak, 21. i 22. marta, objavljeno je na zvaničnoj web stranici Evropskog vijeća.

Kako podsjećaju, na svom sastanku u decembru 2023. godine, čelnici EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Komisije o proširenju od 8. novembra 2023.

Lideri su također izrazili spremnost za otvaranje pristupa pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, kada bude postignuta neophodna usklađenost sa kriterijumima za članstvo. U tu svrhu pozvali su Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je ocijenila da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

– Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma – rekla je von der Leyen.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision